De Studiecommissie heeft een aantal wetenschappers gevraagd om fiscaal advies om mogelijke herzieningen van het belastingstelsel in kaart te brengen. Dat resulteerde in zeven adviezen, die een aanzet moeten geven tot een publieke discussie over het belastingstelsel van na 2020.
Vrij algemeen is de conclusie dat de hypotheekrenteaftrek van het eigen huis aangepakt moet worden. In plaats van de huidige aparte behandeling in box 1 dient de eigen woning in box 3 te worden behandeld. “Hypotheekschuld en bezit worden dan fiscaal gelijk behandeld”, zo betogen hoogleraar Lans Bovenberg en emeritus-hoogleraar Leo Stevens in hun essay. Daarmee wordt voorkomen dat “burgers zich tot de nok van hun huis volzuigen met hypotheekschuld”.
Ook de hoogleraren Flip de Kam en Koen Caminada willen de heffing op de eigen woning overhevelen naar box 3 om zo een einde te maken “aan de bestaande fiscale bevoordeling van de eigen woning, die de werking van de kapitaalmarkt en de woningmarkt aanzienlijk verstoort”. Om de overgang niet te abrupt te laten verlopen, kan vrijstelling van de vermogensrendementsheffing worden geïntroduceerd van bijvoorbeeld 200.000 euro en een ‘tax credit’ voor betaalde hypotheekrente van 10.000 euro per jaar. Deze ‘credit’ kan in dertig stapjes van 3,3 procent worden afgebroken.
Hoogleraar Bas Jacobs beschouwt het eigen huis eveneens als kapitaalinkomen en stelt voor de betaalde rente tegen het tarief van box 3, momenteel 30 procent, aftrekbaar te maken. De overdrachtsbelasting moet worden afgeschaft en bovennormale rendementen bij verkoop belast.
Diverse fiscalisten pleiten voor een supertarief in de inkomstenbelasting voor inkomens boven de balkenendenorm. Hoogleraar Sijbren Cnossen stelt voor de lagere belastingschijven wat op te rekken en de hoogste schijf te verlagen tot 45 procent. Hij ziet ook ruimte om het inkomensplafond voor de volks- en werknemersverzekeringen op te heffen.
Bovenberg en Stevens zijn de meest uitgesproken voorstanders van een vlaktaks, een uniform tarief voor de inkomstenbelasting van pakweg 36 tot 40 procent. De Kam en Caminada hebben ook wel oren naar een vlaktaks, mits er een supertarief komt van 55 tot 60 procent. De vlaktaks maakt ook de invoering van een loonsomheffing mogelijk waarin premies zijn meegenomen.
Bron: FD, 18-01-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99
Huis gaat. Heb deze man een paar keer horen spreken. En als je goed luistert rammelt zijn betoog aan
alle kanten. De kamer laat zich informeren door figuren waarvan ze van te voren al weten wat de uitslagen
en conclusies zijn. Weining onafhankelijk.