De eenzijdige kostenverhoging komt voor de klanten als een volslagen verrassing. Uit de leveringsvoorwaarden blijkt dat de klanten alleen het Euribor-tarief, vermeerderd met een kredietopslag van 1,1 procent, aan de bank verschuldigd zijn. Van een liquiditeitspremie is geen sprake. Opmerkelijk is dat de aankondiging van de invoering van de liquiditeitspremie drie dagen vóór de feitelijke invoering plaatsvond. Cliënten kregen op 28 december 2009 een brief met de mededeling dat de premie van 1,5 procent per jaar op 1 januari 2010 van kracht wordt.
Een aantal klanten van Fortis weigert de eenzijdig opgelegde premie te betalen en heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om deze aan te vechten. Namens enkele cliënten dient advocaat Oscar Hammerstein deze week een klacht in bij de ombudsman Financiële Dienstverlening.
In een reactie zegt Fortis Bank Nederland dat het al langer lopende contracten betreft. De bank is vorig jaar gestopt met de verkoop van dit hypotheekproduct, juist omdat het te duur werd. Fortis stelt dat ze gerechtigd is de hogere tarieven waarmee het geld uit de markt moet worden gehaald, door veranderende marktomstandigheden, voor een deel door te berekenen aan de cliënten.
Bron: DFT, 20-01-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99