Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat naar schatting duizenden bedrijven uit het mkb opgezadeld zijn met onnodig dure pensioenregelingen. Tussenpersonen konden daarmee een hogere provisie opstrijken.
Individuele pensioenpolissen werden verkocht met de bewering dat het ging om een 'semi-collectieve' polis of mantelovereenkomst. Door deze aanduiding dachten bedrijven en hun werknemers goedkope polissen af te sluiten. Anders dan bij een echte collectieve polis, krijgt de tussenpersoon echter niet één keer provisie, maar wordt voor iedere polis apart betaald. Tot enkele jaren geleden was een collectieve pensioenpolis niet mogelijk bij bedrijven met minder dan vijf werknemers, omdat verzekeraars dat niet aanboden. Vaak werd een semi-collectieve polis, een pakket van individuele pensioenpolissen met dezelfde voorwaarden, afgesloten. Hierbij krijgt de werkgever weliswaar een korting ten opzichte van losse individuele polissen, maar de tussenpersoon ontvangt nog altijd voor elke polis binnen het pakket een provisie.
De laatste jaren is het mogelijk om al een collectieve polis af te sluiten vanaf één werknemer. Dit is gunstiger voor de werkgever en zijn werknemers, omdat de tussenpersoon slechts voor één polis provisie ontvangt. 'De tussenpersoon verleidde ze tot het afsluiten van een semi-collectieve polis door te zeggen dat het bedrijf nog te weinig werknemers had voor een echte collectieve polis', zegt Patricia Schellen, pensioenconsultant bij adviesbureau MontClair.
Pensioenactuaris Stephen Verdonschot schat dat er 10.000 mkb-bedrijven in deze truc zijn getrapt. Volgens Verdonschot en andere verzekeringsexperts worden er nog steeds semi-collectieve pensioenpolissen geadviseerd. 'Terwijl de werkgever denkt goedkoper uit te zijn vanwege de schijn van collectiviteit, strijkt de tussenpersoon voor elke polis apart provisie op', aldus Verdonschot.
Woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten dat het Verbond in gesprek is met de Ombudsman en Stichting van de Arbeid over een kostennorm voor dit soort polissen. 'Als te hoge provisiekosten de pensioenopbouw in het verleden onevenredig hebben geremd, dan willen wij dat die voor de deelnemer gecompenseerd worden .'
Voor de Autoriteit Financiële Markten is het verhaal over semi-collectieve polissen nieuw, zegt een woordvoerder. 'Volgens de pensioenwet is een tussenpersoon verplicht om inzicht te geven in de provisiekosten. We roepen werkgevers op om hun ervaringen op dit vlak met ons te delen.'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.