MijnFintool

Nieuws

‘Studieschuld registreren bij BKR’

Studenten die meer lenen dan alleen de basisbeurs, bouwen zulke enorme studieschulden op dat ze bij het Bureau Krediet Registratie aangemeld moeten worden. Dat vindt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud wordt hierin gesteund door de NVB, hypotheekverstrekkers en de BKR zelf.

 

Een eerstejaars student leent gemiddeld 320 euro per maand en heeft zo na 4 jaar een studieschuld van minimaal 15.360 euro (excl. rente). Vorig jaar was de gemiddelde studieschuld volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IB-Groep) nog 12.523 euro (incl. rente). Nibud maakt zich zorgen om deze grote stijging.
 
De studielening is de belangrijkste lening die studenten hebben. 16% heeft daarnaast nog 1 of meer andere leningen. Roodstand is daar de belangrijkste van. Van alle studenten staat 19% regelmatig of altijd rood, met een gemiddeld bedrag van 652 euro. Van de studenten is 17% in het bezit van een creditcard.
 
Een BKR-registratie kan verstrekkende gevolgen hebben voor studenten bij bijvoorbeeld het kopen van een woning, het afsluiten van een telefoonabonnement of het aanschaffen van een auto op afbetaling.
 
De BKR zou gaan gelden voor zeker 131.000 van de 650.000 studenten: één op de vijf leent volgens de nieuwste cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG) ruim 350 euro per maand erbij naast de prestatiebeurs. Doorberekend komt dit neer op een studieschuld van bijna 17.000 euro na afloop van de opleiding. Dat is zo'n enorm bedrag dat het Nibud denkt dat de dreiging van een BKR-registratie de studenten zou afschrikken zoveel te lenen. De Landelijke Studentenvakbond reageert geschokt op het pleidooi van het Nibud.
 

Bronnen: Nibud, De Financiële Telegraaf, 04-02-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

05 feb 2010

Laatst gewijzigd

05 feb 2010

Reacties

5 feb 2010
Het is een begrijpelijke reactie en ook nodig. Alleen voor de woningmarkt/ hypotheken is het niet leuk
omdat ik veel starters met een studieschuld bij DUO tegen kom.

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1