Bijleveld wil de nieuwbouw in minder dichtbevolkte gebieden een halt toeroepen. Huizen daar zouden door de aanhoudende bevolkingskrimp over een paar jaar onverkoopbaar worden. Er komt steeds meer leegstand, aldus Bijleveld. “Mensen moeten zich dat realiseren. Als ze een huis gaan kopen moeten ze er serieus over nadenken of dat een verstandige keuze is.”
De staatssecretaris vindt dat gemeentebestuurders nog te weinig rekening houden met krimp. In plaats van almaar uitbreiden, kunnen zij zich volgens haar beter bezighouden met het verbeteren van de bestaande voorzieningen. Vorige week presenteerde het CDA een ‘10 puntenplan Krimp’. Het CDA pleit onder meer voor een krimpfonds dat gemeenten moet helpen de gevolgen van krimp op te lossen.
De NVM vindt het “een schande” dat de staatssecretaris met haar uitlatingen een negatief etiket plakt op plattelandsgebieden. “Ze doet net alsof die regio’s besmet zijn. Dat is niet goed voor de economische ontwikkeling in die gebieden. Ze hebben juist een positieve positionering nodig. Door een negatief koopadvies krijgen de krimpregio’s het juist extra zwaar”, aldus de NVM.
De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB mist de nuance in het verhaal van Bijleveld. “Het ene platteland is het andere niet”, zegt voorzitter Nico Rietdijk. Plattelandsgebieden in de buurt van grote steden zijn volgens hem juist erg populair. Uit cijfers van NVB blijkt dat het marktaandeel van de huizenverkoop in grote steden tussen 2007 en 2009 is afgenomen van 48% naar 40%. Het aandeel van verkoop in dorpen is in diezelfde periode gestegen van 22% naar 31%. “Je moet regio's de kans geven zich te ontplooien. Met een oproep om niet te kopen krijgen de gebieden die het zwaar hebben het alleen nog moeilijker.”
Bron: FD, 06-02-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99