De Tweede Kamerfracties van het CDA (Pieter Omtzigt) en de PvdA (Mei Li Vos) vragen zich af welke kosten de ministers maximaal aanvaardbaar vinden voor dit soort pensioencontracten. Ook willen zij weten hoe een werknemer inzicht kan krijgen in de kosten van zijn pensioen en waar hij uiteindelijk zijn recht kan halen als de provisie die de tussenpersoon heeft ontvangen te hoog is.
De Kamerleden zijn verbaasd dat de AFM nog nooit had gehoord van de verkeerde pensioenadvisering door tussenpersonen. “Ik wil opheldering van de AFM. Als ze nog geen onderzoek doen naar de kosten van semi-collectieve polissen, dan moeten ze daar snel mee beginnen”, zegt Omtzigt.
Het Financieele Dagblad berichtte vorige week maandag in een artikel over de dure semi-collectieve polissen, waarmee naar schatting tienduizend bedrijven zijn opgezadeld. Een semi-collectieve polis is een pakket van individuele polissen waarvan de kostenstructuur iets voordeliger is dan die van losse individuele polissen. Maar uiteindelijk betalen werkgever en werknemer voor de semi-collectieve polis alsnog de torenhoge provisies die ze ook voor losse polissen zouden betalen. De eenmalige afsluitprovisie is bij individuele polissen namelijk een stuk hoger. Hierdoor bouwt een werknemer minder pensioen op.
Hoewel het afsluiten van semi-collectieve polissen de laatste tijd wel is verminderd, lopen nog veel bestaande polissen volgens ingewijden gewoon door. Adfiz-directeur Wilbert Schellens zei eerder in het FD dat het in het verleden lastig was om deze polissen bij verzekeraars om te zetten. Volgens actuaris Henk van Embden spelen andere motieven een rol: “Bij het omzetten van een semi-collectief naar een collectief contract, loopt de tussenpersoon het risico dat hij een deel van de eenmalige beloning moet terugbetalen. Daar is hij vaak niet toe bereid, omdat het geld allang is uitgegeven.”
Annemiek Vollenbroek van Register Pensioenadviseurs benadrukt dat de torenhoge provisies mede dankzij de invoering van de nieuwe Pensioenwet in 2007 steeds minder voorkomen. Werknemers kunnen het beste bij hun werkgever aankloppen als ze vermoeden dat er iets mis is, vertelt Vollenbroek. “De werkgever kan vervolgens om openheid vragen bij zijn tussenpersoon. Bij twijfel kan hij bij een andere adviseur om een second opinion vragen.”
Bron: FD, 06-02-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99