De gemeente stelde in beide procedures dat de overeengekomen eigen (ver)huurprijs niet bruikbaar was en moest worden uitgegaan van hogere huurwaarden die uit de marktgegevens volgden.De rechtbank onderzocht de zakelijkheid van de overeengekomen huurprijzen en stelde aan de hand van feiten en omstandigheden vast dat deze toch marktconform waren en daardoor dus bruikbaar waren om daarmee de WOZ-waarde te bepalen via de hwk-methode. De door de gemeente vastgestelde WOZ-waarden stelde de rechtbank uiteindelijk op fors lagere bedragen vast.
Voor de bepaling van de WOZ-waarde is volgens de Wet WOZ, afhankelijk van de situatie, een bepaalde waarderingsmethode bruikbaar. Een daarvan is de huurwaardekapitalisatiemethode (hwk-methode). In deze methode kan de WOZ-waarde worden bepaald door de huurprijs op de waardepeildatum te vermenigvuldigen met een kapitalisatiefactor.
Indien een gemeente de hwk-methode toepast voor de bepaling van de WOZ-waarde, moet de gemeente de gehanteerde kapitalisatiefactor en huurprijs goed onderbouwen. De gemeente kan de kapitalisatiefactor afleiden uit verkoopcijfers van vergelijkingsobjecten van rond de waardepeildatum door deze te delen door de huurwaarde rond de waardepeildatum. Daarbij kan onder meer rekening worden gehouden met de exploitatiekosten, het rendement, het leegstandrisico, de vaste lasten, etc.
Bron: PwC Actueel, 09-02-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99