MijnFintool

Nieuws

Bedenktijd voor huizenkoper maakt niks uit

De invoering van de drie dagen bedenktijd bij de koop van een huis in 2003 heeft weinig zin gehad. Dat concludeert het ministerie van Justitie op grond van een onderzoek van het Molengraaff Instituut voor privaatrecht van de Universiteit Utrecht.


Ook blijkt dat de bescherming tegen overhaaste aankoopbeslissingen die de regeling beoogt te bieden, minder door de bedenktijd zelf wordt geboden. Kopers wachten vooral met het ondertekenen van de koopovereenkomst. Zolang zij de overeenkomst niet hebben ondertekend, zijn ze er immers niet aan gebonden. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft het onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer gestuurd. In latere instantie reageert de minister op de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen.

Volgens de onderzoekers levert de bedenktijd, alhoewel zij op zich geen problemen oplevert en daarom zou kunnen blijven bestaan, ook geen voordeel op. Zij vinden dat er betere mogelijkheden zijn om de koper bij de aankoop van een woning te beschermen. Het ligt meer voor de hand bij de koop verplicht de notaris in te schakelen, en extra eisen te stellen aan de inhoud van koopovereenkomst.
Door notariële bijstand worden partijen, ook de verkopers, geïnformeerd over de juridische gevolgen van het aangaan van de koopovereenkomst en door extra eisen te stellen aan de inhoud van de koopovereenkomst worden onduidelijkheden voorkomen. Mocht desondanks worden gekozen voor handhaving van de bedenktijd dan zou aanpassing van de regeling onder meer ten aanzien van de duur ervan ervoor kunnen zorgen dat zij beter aan haar doel beantwoordt. Kopers gaan dan wellicht niet meer over tot het uitstellen van de ondertekening van de koopovereenkomst, aldus de onderzoekers.
Ook de 5%-regeling die kopers van nieuwbouwwoningen moet beschermen bij bouwgebreken werkt nog niet naar behoren. De uitwerking van de regeling zou nogmaals grondig moeten worden bekeken en geoptimaliseerd.

Bij het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Justitie is gedaan, zijn onder meer kopers, verkopers, makelaars en notarissen gevraagd naar hun ervaringen met de Wet koop onroerende zaken. Deze introduceerde onder meer de regel dat particulieren die een woning kopen deze koop schriftelijk moeten aangaan, en dat zij vervolgens binnen drie dagen zonder opgaaf van redenen van de koop af kunnen (de bedenktijd). Ook de zogenaamde ‘5%-regeling’, de mogelijkheid voor kopers van nieuwbouwwoningen om 5% van de laatste termijn bij de notaris in depot te houden tot de woning naar genoegen is opgeleverd, is onderdeel van deze wet.

U kunt het onderzoek ‘Wet koop onroerende zaken; de evaluatie’ van het Molengraaff Instituut voor privaatrecht downloaden van de website van het Ministerie van Justitie.

Bron: Ministerie van Justitie, 16-02-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 feb 2010

Laatst gewijzigd

16 feb 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1