Over deze zaken is nu formeel niets geregeld zodat in principe besluiten erover afhankelijk zijn van een Kamermeerderheid. Maar ‘echt controversiële’ (politiekgevoelige) zaken zullen niet in behandeling worden genomen. De vraag is dan welke maatregel als ‘controversieel’ wordt bestempeld. Dat speelt vooral bij de Crisis- en Herstelwet die het mogelijk moet maken dat grote bouw- en infrastructurele projecten versneld worden uitgevoerd.
De meeste parlementaire ‘watchers’ zijn ervan overtuigd dat veel wet- en regelgeving minimaal een halfjaar vertraging oploopt, zoals de modernisering van de woningcorporaties, voorstellen voor scherper financieel toezicht, stimuleringsmaatregelen voor huizenkopers (NHG, koopsubsidie, dubbele renteaftrek) en de invoering van een uniform loonbegrip. Dossiers die waarschijnlijk doorgezet worden zijn het AOW-plan en de presentatie van de 20 brede heroverwegingen die tot de miljardenbezuinigingen moeten leiden.
De komende maanden valt er dus geen daadkracht te verwachten, wel zal er veel te kiezen zijn bij de komende parlementsverkiezingen die naar verwachting in juni zullen plaatsvinden. De PVV heeft de AOW al als breekpunt bestempeld.
Bronnen: FD, 20-02-2010 / De Telegraaf, 22-02-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99