MijnFintool

Nieuws

AFM legt boetes op aan Fortis voor marktmanipulatie

De AFM heeft op 5 februari 2010 vier bestuurlijke boetes van in totaal 576.000 euro opgelegd aan Fortis België en Fortis Nederland. Twee boetes van ieder 144.000 euro zijn voor het overtreden van het verbod op marktmanipulatie en twee boetes van 144.000 euro voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

 

Fortis was één van de betrokken partijen bij de overname van ABN Amro in 2007. Om deze overname te kunnen realiseren moest Fortis een aantal maatregelen treffen, waaronder de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van zakenbankonderdelen van ABN Amro. Het uitvoeren van de verplichte dan wel noodzakelijke maatregelen had een negatieve invloed op het kunnen behalen van de solvabiliteitsdoelstellingen. Binnen dit kader heeft de AFM twee overtredingen geconstateerd. Fortis heeft het verbod op marktmanipulatie overtreden door onjuiste of misleidende informatie te geven. Daarnaast heeft Fortis koersgevoelige informatie niet tijdig gepubliceerd. 

 
De toenmalige CEO van Fortis heeft op 5 juni 2008 in een presentatie aangegeven dat de solvabiliteit van Fortis ‘op plan’ en ‘sterk’ is. Deze mededeling staat volgens de AFM haaks op de negatieve ontwikkelingen met betrekking tot de solvabiliteitsprognose die zich vanaf begin mei 2008 binnen Fortis hebben voorgedaan. Naar het oordeel van de AFM heeft Fortis daarmee informatie verspreid waarvan een onjuist of misleidend signaal uitgaat: marktmanipulatie dus.
De Financiële Telegraaf berichtte op 14 juni 2008 dat Deutsche Bank als enige kandidaat-koper zeer hoge eisen stelde bij de door de Europese Commissie verplichte verkoop van zakenbankonderdelen van ABN Amro. In het artikel werd ook aangegeven dat Fortis er zoveel geld op zou moeten toeleggen, dat de financiële doelstellingen voor 2008 en later niet gehaald zouden worden indien Fortis het huidige en enige bod van Deutsche Bank zou accepteren. De AFM komt tot de conclusie dat de informatie zoals weergegeven in het Telegraaf artikel in essentie juist was. Fortis kon vanaf die datum geen aanspraak meer maken op uitstel van openbaarmaking van koersgevoelige informatie en overtrad de Wft door niet zelf de koersgevoelige informatie openbaar te maken.
 
Bron: AFM, 10-03-2010

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 mrt 2010

Laatst gewijzigd

10 mrt 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1