De kwaliteit van pensioenadvies aan het MKB is in ruim driekwart van de onderzochte gevallen onder de maat. Dat concludeert de AFM in het rapport ‘Kwaliteit Advies Tweedepijler Pensioen’. Pensioenadviseurs winnen te weinig informatie in, de adviezen passen niet bij de wel ingewonnen informatie en de adviezen worden niet goed vastgelegd. Bij een aantal individuele onderzoeken naar de advisering is de uitkomst zo slecht dat de AFM mogelijk boetes zal opleggen.
Van de onderzochte financieel dienstverleners scoort 31% zeer slecht, 44% slecht, 19% matig en maar 6% redelijk in hun pensioenadvisering aan werkgevers. De belangrijkste oorzaken:
- Pensioenadviseurs winnen onvoldoende informatie in over de financiële positie, risicobereidheid, doelstellingen en kennis en ervaring van de werkgever.
- Het advies aan de werkgever sluit onvoldoende aan bij de informatie die wel is ingewonnen.
- De ingewonnen informatie over de werkgever en de informatie over de afgesloten pensioenverzekering wordt structureel niet vastgelegd, zodat niet kan worden aangetoond dat het gegeven pensioenadvies passend is bij de situatie van de werkgever.
- Door slechte advisering kunnen werknemers in het MKB pensioenregelingen krijgen die niet voldoen aan de gewekte verwachtingen.
Onvoldoende praktische pensioenkennis
De AFM stelt vast dat een grote groep pensioenadviseurs onvoldoende praktische pensioenkennis en vaardigheden opdoet omdat zij in veel gevallen slechts enkele pensioenadviezen per jaar geeft. De AFM vindt dit onwenselijk. De producten zijn zo complex dat een financieel dienstverlener alleen de nodige vaardigheden kan opdoen als hij zich regelmatig met deze materie bezighoudt. Bovendien gelden voor advisering over deze complexe pensioenproducten slechts beperkte deskundigheidseisen. De AFM vindt dat de eisen voor pensioenadvisering moeten worden verhoogd. Bij voorkeur door het opnemen van een aparte product-dienst combinatie Pensioenen in de Wft met daaraan gekoppeld
passende deskundigheidseisen. De AFM voert hierover overleg met het Ministerie van Financiën.
Het onderzoek op basis waarvan deze conclusies worden getrokken is bij 16 pensioenadviseurs gedaan waarbij bij 42 adviesdossiers de kwaliteit van de pensioenadviezen is beoordeeld. Per adviesdossier nemen gemiddeld 34 werknemers deel aan het pensioenproduct.
Fidin
Fidin noemt de conclusies van de toezichthouder niet verrassend. "De aanbevelingen die de AFM in haar rapport doet, sluiten goed aan bij de Pensioenvisie die Fidin reeds vorig najaar publiceerde." Fidin constateerde destijds dat met name de totstandkoming en vastlegging van het advies tekort schieten. "Dit betekent niet automatisch dat uiteindelijk het resultaat negatief uitpakt voor werkgevers en werknemers. Maar het inwinnen en vastleggen van de juiste informatie zijn van onmiskenbaar belang."
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.