MijnFintool

Nieuws

Taalfoutje kan duur uitpakken voor fiscus

Een taalfoutje in de nieuwe Belastingwet kan de fiscus veel geld kosten. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Het FD bespreekt het weghalen van het woordje ‘voorzover’ in de nieuwe Belastingwet die per 1 januari dit jaar van kracht is geworden. Dat zou volgens belastingadviseur Eric Hoepelman en andere fiscalisten kunnen leiden tot een stroom van belastingteruggaven.

 

"In de oude wet werd gesproken van een heffing in box 3 over het vermogen ‘voorzover’ dat meer bedroeg dan het heffingvrije vermogen van ruim 20.000 euro. Er zat dus een drempel in deze belasting: alleen wie meer bezit dan 20.000 euro is belastingplichtig. In de nieuwe wet is het woordje ‘voorzover’ geschrapt. In plaats daarvan wordt de belasting nu geheven over het vermogen, ‘verminderd met’ 20.000 euro. Op het eerste gezicht is dat hetzelfde. Maar de belastingexperts kijken daar heel anders tegenaan: in de nieuwe wet valt niet alleen het vermogen bóven de drempel onder de belasting, zoals in de oude wet, maar álle vermogen: dus ook als het negatief is. Daarmee zou een aftrekpost kunnen ontstaan. Een schuldenaar zou 1,2% van die schuld als belastingteruggave kunnen claimen.

 
Dat betekent dat een particulier die een mooi jacht of auto heeft gekocht met 100.000 euro lening van de bank en die verder geen vermogen heeft, jaarlijks euro 1200 mag terugvorderen, plus de 240 euro die mogelijk zelfs iedereen kan claimen. Ook wie helemaal geen vermogen of schuld heeft, zou immers de aftrek van 20.000 euro kunnen opvoeren waarover 1,2% wordt berekend. De reactie van de Belastingdienst is kort en krachtig op de onopgemerkte wetswijziging in de vermogensrendementsbelasting. ‘De strekking van de wet is duidelijk: de systematiek van box 3 kent geen negatief inkomen. Punt.’
 
Ook de fiscale experts zijn het erover eens dat hier sprake is van onbedoelde en ongewenste taalfout. Omdat ook de toelichting van de wet niet is gewijzigd, lijkt een rechtszaak bij de belastingrechter niet veel kans te maken. Maar honderd procent zeker is dat niet. In het verleden moest door een soortgelijke taalfout dividendbelasting aan buitenlandse aandeelhouders worden terugbetaald waar dat niet de bedoeling was", aldus Het FD.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 09-04-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 apr 2010

Laatst gewijzigd

09 apr 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1