MijnFintool

Nieuws

Corporaties maken zelf scheefwonen mogelijk

Hoewel woningcorporaties In Nederland zich volgens de wet moeten richten op de laagste inkomensgroepen, stelt bijna de helft van hen geen inkomenseisen bij de toewijzing van huurwoningen.

 

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Amsterdamse adviesbureau Van Nimwegen. Van Nimwegen bekeek het beleid van 233 corporaties, kleine en grote in het hele land. In 42% van de gevallen is er geen inkomenstoets. De inventarisatie bestrijkt de helft van alle corporaties.
 
Corporaties die geen inkomenstoets hanteren, maken direct bij de inschrijving al het scheefwonen mogelijk. Bij scheefwonen is de huurwoning in verhouding tot het inkomen te goedkoop. 'Alle woningzoekenden bij deze corporaties kunnen, ongeacht hun inkomen, in principe in aanmerking komen voor alle vrijkomende woningen', stelt het onderzoek.
 
Het fenomeen van scheefwonen is al jaren een groot probleem. De Amsterdamse corporaties ramen zelf het scheefwonen in hun woningen op 30%. 'We zouden dolgraag instrumenten willen hebben om ze meer te laten betalen', zegt Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
 
De corporaties die geen inkomenstoets hanteren vinden die toets overbodig. Zij menen dat in de praktijk de huurwoningen naar de primaire doelgroep gaan met een inkomen tot euro 29.000. In de Randstad hanteren veel corporaties en gemeenten inkomensgrenzen, maar die zijn genereus opgesteld, tot zelfs euro 45.000. Daarmee wijzen de corporaties woningen toe aan inkomens tot anderhalf keer modaal, die volgens hen anders op de woningmarkt tussen de wal en het schip zouden vallen.
 
Maar scheefwonen heeft ook voor de corporaties voordelen. Zo leidt het tot meer inkomenscategorieën in wijken met veel sociale woningbouw. 'En hoe hoger de doelgroep, des te gemakkelijker komen de centen binnen', zegt Jan Jaap Kolkman, directeur van Van Nimwegen. 'Dat is bij een aantal een serieus beleidsargument.'
 
Bron: FD, 16-04-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 apr 2010

Laatst gewijzigd

16 apr 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1