Consumenten krijgen bij een aanbod van een beleggingsobject in grond vaak een hoog positief rendement in het vooruitzicht gesteld. Dit zou behaald kunnen worden door te speculeren op een bestemmingsplanwijziging, bijvoorbeeld een wijziging van agrarische naar bouwgrond. In de meeste gevallen is het echter zeer onzeker of een dergelijk rendement gehaald kan worden.
De AFM raadt consumenten die overwegen om in grond te investeren aan om vooraf goed onderzoek te doen. Daarbij kan in ieder geval rekening worden gehouden met het volgende:
• Aanbieders van beleggingen in grond (beleggingsobjecten) kunnen vrijgesteld zijn van de vergunningplicht, bijvoorbeeld bij investeringen vanaf 50.000 euro. Ook als er sprake is van een vrijstelling gelden er bepaalde plichten. Zo moet de vrijgestelde aanbieder bij zijn aanbod in alle reclame-uitingen en documenten vermelden dat hij niet vergunningplichtig is en niet onder toezicht staat van de AFM. Tot nu toe heeft de AFM geen vergunning verleend aan een aanbieder van beleggingen in grond (beleggingsobjecten).
• Ook indien een belegger te maken heeft met een aanbieder of bemiddelaar met een AFM-vergunning, neemt dat niet de risico’s weg die de belegger loopt bij een investering in een beleggingsobject, zoals grond.
• De prijs die de consument betaalt voor de grond is vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper heeft betaald. Die betaalt vaak de veel lagere, huidige marktwaarde van de grond. Voor consumenten is het daarom van belang zelf goed onderzoek te doen om te bepalen of de gevraagde prijs marktconform is. Bij het Kadaster kan men gegevens opvragen, zoals recente verkoopprijzen van de grond die wordt gekocht.
• De in het vooruitzicht gestelde hoge winst op de belegging in grond is gebaseerd op een mogelijke bestemmingsplanwijziging. De kans dat dit gebeurt, is zeer ongewis. Ook hier is goed onderzoek van belang om zelf het risico dat een bestemmingsplanwijziging uitblijft, goed te kunnen inschatten.
• In het vooruitzicht gestelde rendementen bieden geen garantie voor toekomstige opbrengsten. In meerdere gevallen heeft de AFM geconstateerd dat de in het vooruitzicht gestelde rendementen onrealistisch hoog zijn.
Bron: AFM, 07-05-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99