Niet alleen ING en de Rabobank ondergaan de stresstest waar Europese banken op dit moment aan worden onderworpen door toezichthouders in de EU. Ook ABN Amro en SNS Reaal moeten er aan geloven. Dit stellen ingewijden rond het proces.
Toezichthouders wensen officieel geen enkel commentaar te geven over welke banken betrokken zijn bij de onderzoeken.
De testen, waarbij banken onderworpen worden aan gesimuleerde crisisscenario's, zijn belangrijk voor vertrouwensherstel van de financiële markten in de banken. Het vertrouwen is beschadigd door de begrotingsproblemen in Griekenland en Spanje. Veel banken hebben staatsobligaties van deze landen in hun boeken en het is onduidelijk in hoeverre zij bestand zijn tegen koersdalingen van deze obligaties.
In de afgelopen weken is een hevige discussie gevoerd of de testen openbaar gemaakt zouden moeten worden en hoeveel banken aan de test onderworpen zouden moeten worden. Vooral onder druk van de Spaanse regering is uiteindelijk gekozen voor transparantie. In eerste instantie zouden 25 grote Europese banken worden onderzocht, maar inmiddels is dat aantal volgens Europese bronnen uitgebreid tot honderd.
Voor alle landen binnen de Europese Unie geldt dat banken met een gezamenlijk marktaandeel van tenminste 50% worden onderzocht. De uitbreiding van het mandaat betekent dat nu ook de resultaten van de stresstest van SNS Reaal en ABN Amro openbaar gemaakt gaan worden. De kwetsbaarheid van deze twee banken zou in het oorspronkelijke scenario ongewis zijn gebleven.
De Franse minister van economische zaken Christine Lagarde zei gisteren dat de resultaten van de stresstesten op 23 juli bekend worden gemaakt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.