Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën wil dat Europa maximaal transparant is over de situatie bij de bankensector.
De Jager heeft toegezegd dat hij van de vier grootste Nederlandse banken bekend zal maken hoeveel schuld ze hebben uitstaan bij Europese overheden. Hij zei dit na afloop van een EU-beraad in Brussel. De informatie komt boven op de resultaten van de zogeheten stresstests die op 23 juli bekend worden gemaakt.
Lidstaten mogen zelf bepalen of ze deze bankinformatie publiceren. Hoe meer landen dat doen, hoe groter de kans is dat uiteindelijk alle EU-lidstaten deze informatie bekend maken. Volgens De Jager is er steeds meer draagvlak voor maximale transparantie. 'De financiële markten hebben behoefte aan die informatie', aldus de minister. Hij zegt zich te realiseren dat beleggers na de bekendmaking van de stresstest vervolgens zelf ook een oordeel geven over de positie van banken. 'Maar de voordelen wegen sterk op tegen de nadelen.'
'We hebben vertrouwen dat de bankensector sterk en veerkrachtig is', aldus eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken. 'En iedereen staat klaar om desnoods snel in actie te komen.' Als een bank nieuw kapitaal nodig heeft, zal die enkele dagen de tijd krijgen dat op de markt te krijgen. Lukt dat niet, dan moet de overheid inspringen. In het uiterste geval kan een lidstaat een beroep doen op de Europese noodregeling van 750 miljard euro.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.