Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil de eigenvermogenspositie van mkb-bedrijven verbeteren en werkt aan een garantieregeling van zo’n 1,5 miljard euro. Een nieuwe minister van Economische Zaken moet de regeling tot uitvoering brengen.
Het midden-en kleinbedrijf kan door de crisis moeilijk aan kredieten bij banken komen. Daardoor kan er niet geïnvesteerd worden en blijven uitbreidingsplannen uit. Met een sterkere eigenvermogenspositie kunnen bedrijven makkelijker bij de bank terecht.
De regeling moet door private durfinvesteerders gebruikt worden om een fonds op te zetten dat investeert in het eigen vermogen van de mkb-bedrijven. De eerste 20% van zo’n fonds is voor risico van de durfinvesteerders, de rest zal bestaan uit door de Staat gegarandeerde leningen. Zo ontstaat een hefboomconstructie waarbij iedere ingelegde euro in het fonds door de Staat vermenigvuldigd wordt met vijf. Via een openbare aanbesteding moeten uiteindelijk twee à drie van zulke fondsen worden opgetuigd.
EZ heeft al eerder plannen bedacht om de financiering van mkb-bedrijven te ondersteunen. Een eerder initiatief waarbij pensioenfondsen de noodlijdende banken te hulp zouden komen door te investeren in pakketten bedrijfskredieten die nu nog op de balansen van banken staan, sneuvelde. De pensioenfondsen zagen er uiteindelijk geen heil in. Ook het voornemen van EZ om het doorverkopen van leningen door banken, zogenoemde securitisaties, over te nemen haalde het niet.
Het ministerie van Financiën weet nog niet of een garantie van 1,5 miljard euro volledig ten laste moet komen van de overheidsbegroting. Bovendien zal Brussel nog bekijken of met het plan de regels voor staatssteun niet worden overtreden.
Emeritus hoogleraar ondernemingsfinanciering Piet Duffhues noemt de regeling ‘een doorbraak’ maar pleit er wel voor dat het geld terechtkomt bij de bedrijven die het nodig hebben. Dat zijn volgens hem vooral de kleinere bedrijven.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.