Een derde van de Nederlandse werkgevers verwacht dat het bestaande middelloonpensioen voor hun werknemers over tien jaar niet meer bestaat. Dit blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers.
Uit het onderzoek onder 178 bedrijven, blijkt dat een overgrote meerderheid van de werkgevers zich nog steeds verantwoordelijk voelt voor een goed pensioen van hun werknemers. Maar regelingen waarin de hoogte van de pensioenuitkering van tevoren is afgesproken (defined benefit) boeten in aan populariteit. Werkgevers zijn enthousiaster over een opzet waarbij medewerkers meer risico lopen. De ingelegde premie staat weliswaar vast maar de hoogte van het pensioen is dan onzeker.
„De druk op de defined benefitregelingen (DB) is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een flink aantal pensioenpotten kampt met een tekort, waardoor bedrijven een extra storting moeten doen. Ondernemers zijn daar niet gelukkig mee, omdat dit leidt tot een lagere bedrijfswinst”, zegt pensioendeskundige Adrian Jones.
Van de ondervraagde bedrijven voorspelt 61% dat het middelloonpensioen in de organisatie voor een grote verandering staat. Een derde verwacht dus dat de DB-regeling over tien jaar helemaal niet meer bestaat. „Het is wel opmerkelijk dat een meerderheid van de bedrijven nog geen stappen zet om de pensioenplannen aan te passen. Ze zien op tegen de kosten die hiermee gepaard gaan, de effecten op hun reputatie en de relatie met hun werknemers”, aldus Jones.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.