Analisten, economen en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben vragen bij de stresstesten, die moeten meten of Europese banken bestand zijn tegen een stevige economische terugval.
Volgens het Europese orgaan voor bankentoezicht CEBS worden de banken in het ergste scenario getest op een economische krimp van 3 procent. Sommige analisten en economen vinden deze aanname echter te mild. Zij denken dan ook niet dat banken uit de zorgen zijn als ze slagen voor de stresstesten. In het geval van de Europese banken is geen rekening gehouden met een economische terugval van bijvoorbeeld 5 procent, iets wat volgens analisten niet ondenkbaar is.
Ook economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben grote twijfels over de geloofwaardigheid van de stresstesten. Zij vinden de criteria waar de tests op zijn gebaseerd te onduidelijk en vinden dat daar meer openheid over moet komen.
Het Europese orgaan voor bankentoezicht CEBS maakt vrijdag na het sluiten van de beurs de resultaten bekend van de stresstesten van 91 Europese banken. De vier Nederlandse banken ING, Rabobank, ABN/Fortis en SNS Bank slagen hoogstwaarschijnlijk voor de test. Enkele grote Europese banken slagen mogelijk niet voor de test. Het zou gaan om onder meer de Duitse Postbank en verscheidene Zuid-Europese banken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.