Woningen die in gedwongen veilingen worden verkocht, leveren steeds minder op. Dit blijkt uit gesprekken van Het Financieele Dagblad met vastgoedhandelaren en notarissen, die actief zijn binnen de veilingwereld.
Het aantal gedwongen veilingen is de laatste jaren, ondanks de crisis, redelijk stabiel gebleven, ongeveer 2000 per jaar. Maar de animo onder vastgoedhandelaren is sterk afgenomen. Zij zijn somber over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Via het kantoor van notaris Vic van Heeswijk loopt ongeveer 30% van de geveilde huizen in Nederland.
Volgens hem brengen de huizen die de afgelopen maanden door zijn kantoor werden behandeld 10% minder op dan de aangenomen executiewaarde. De executiewaarde ligt in de regel al zo'n 20% onder de marktwaarde.
Door de voorzichtigheid van handelaren op de veiling kan de executiewaarde die taxateurs aan woningen geven, lager uitvallen. Dat kan de hoogte van de hypotheek die een bank wil geven beïnvloeden. Veel banken financieren maximaal 125% van de executiewaarde.
De lagere prijzen leveren vooral een probleem op voor de banken, die via de veiling de huizen van wanbetalers verkopen, zegt Van Heeswijk. 'Banken krijgen steeds minder geld terug.' Hierdoor worden banken nog terughoudender bij het verstrekken van nieuwe hypotheken. Dit resulteert volgens Van Heeswijk in een afname van het aantal transacties op de woningmarkt. 'En dat leidt tot een verdere daling van de huizenprijs.'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.