De stijging is vooral te danken aan de hoge marges op hypotheken. De banken geven zelf geen inzicht in de verdiensten van hun hypotheekbedrijf.
Banken berekenden rentedalingen op de financiële markten nauwelijks door aan de consument. Sinds de crisis heeft de Europese Centrale Bank zijn rente flink verlaagd. Ook de interbancaire en de kapitaalmarktrente zijn fors gedaald. Het blijkt dat noch nieuwe klanten noch hypotheekklanten met een variabele rente van de lage rente profiteerden.
Volgens hoogleraar Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht floreert het hypotheekbedrijf “over de rug van de consument”. De hoge marges zijn volgens hem te wijten aan de beperkte concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Zo’n 80 procent van de markt is in handen van de vier grootste banken.
In het verleden was de marge op hypotheken veel lager dan nu, zegt Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis. “De marge op hypotheekrentes die tien jaar vast stonden, was ongeveer 1 procentpunt, nu is dat gemiddeld 1,7.” Hij wijt de hoge marges net als Eichholtz aan een tekort aan concurrentie op de hypotheekmarkt . Ook vindt hij het verwonderlijk dat de opbouw van de variabele hypotheekrente sinds de crisis niet meer transparant is. Voorheen bestond de variabele rente uit de korte interbancaire rente plus een vaste opslag.
De Nederlandse Vereniging van Banken vindt de hypotheekmarkt wel degelijk concurrerend. “In dit verhaal blijft risico geheel buiten beschouwing. Als de economische context verslechtert, dient risico een hogere prijs te krijgen”, aldus een woordvoerder.
Bron: FD, 06-08-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99