Woningbezitters krijgen een volmacht toegestuurd om de zeggenschap over te dragen. Hoewel ze zo voorkomen dat het huis op een executieveiling tegen een lage prijs moet worden verkocht, worden ze er lang niet altijd beter van.
“Die mensen leveren zich met huid en haar over aan de banken, want die kunnen eenzijdig de verkoopprijs bepalen en de getekende volmacht is onherroepelijk. Bovendien is de voorlichting aan de klanten vaak gebrekkig en dat vind ik laakbaar”, aldus een notaris in Deventer. “Soms krijgen cliënten van ons na een betalingsachterstand van één tot twee maanden al een volmacht thuis gestuurd. Velen van hen overzien de gevolgen niet en ondertekenen. En dan zijn ze ineens alle zeggenschap kwijt.”
Volgens notarissen proberen onder meer SNS Reaal en UCB Bank – hetzij rechtstreeks, hetzij via tussenkomst een administratiekantoor – koophuizen onderhands te verkopen. Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en Van Lanschot zouden dat volgens hen niet of slechts sporadisch doen. SNS Reaal claimt in een reactie dat ze niet meer volmachten verstuurt dan in het verleden, maar geeft geen getallen.
“Een executieveiling is per definitie nadelig voor bank en klant, want de executieprijs ligt op circa 85 procent van de taxatiewaarde. Vandaar die volmacht en vrije verkoop. Dan krijgen we een zo hoog mogelijke verkoopprijs”, aldus een woordvoerder van de bank.
Notarissen bestrijden dat de huiseigenaar er altijd baat bij heeft. Wanneer er weinig hypotheek zit op een huis, kan de bank bij een eventuele verkoop op de vrije markt (te) snel akkoord gaan met een bod.
Bron: Nederlands Dagblad, 31-08-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99