Verschillende verzekeraars, waaronder Legal & General, Goudse Verzekeringen en De Noordhollandsche van 1816, hebben de afgelopen maanden aangegeven zich zorgen te maken over de toegankelijkheid van de advisering over schadeproducten als verzekeraars geen provisies meer mogen betalen. Het Verbond startte daarop nader onderzoek dat nu dus leidt tot nuancering van het standpunt.
Het Verbond houdt ‘onverminderd’ vast aan een snelle invoering van CAR bij inkomensverzekeringen en andere complexe producten. Het verbond zegt dit systeem ook voor schadeverzekeringen te willen invoeren “als zich in de toekomst oneigenlijke prikkels in de verkoop van schadeverzekeringen (blijven) voordoen”.
Adfiz maakte vrijdag bekend voor complexe producten zoals hypotheken, pensioenen en levensverzekeringen ook van het provisiesysteem af te willen. Daarvoor in de plaats moet de klant voor de adviezen van de tussenpersoon betalen. Adfiz wil het provisiesysteem voor schadeverzekeringen in stand houden omdat de producten dan voor iedereen betaalbaar blijven. Adfiz en het Verbond lijken elkaar dus te naderen.
Volgens het verbond geven de verzekeraars en de Adfiz met hun toenadering “een belangrijk signaal” af aan de politiek. Het ministerie van financiën heeft een evaluatie van de provisieregels laten uitvoeren. Het rapport, dat in conceptvorm al circuleert, wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.
Beschouwing Adfiz
De achterliggende periode heeft Adfiz uitgebreid gesproken met marktpartijen over de rol en de positie van het intermediair. Op grond van deze gesprekken heeft Adfiz een beschouwing opgesteld, Financiële dienstverlening in beweging 2011-2014, dat 'oplossingsrichtingen biedt voor een toekomstbestendige intermediaire bedrijfstak'.
Reactie Verbond op Adfiz
Hieronder volgt de reactie van het Verbond op Adfiz document ‘Financiële dienstverlening in beweging’.
Het Verbond vindt de visie van Adfiz op de positie van de adviseur van grote waarde voor en een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendig onafhankelijk intermediairsysteem in Nederland. Er spreekt uit dat een (grote) verandering nodig is. Adfiz vindt dat de financieel adviseur aan de zijde van de klant moet staan. Het Verbond bepleitte dit ook in zijn position paper ‘De klant aan het stuur, ook in de relatie tot zijn intermediair’ van 18 februari j.l.
Het door Adfiz bepleitte accent op opleiding, tucht, permanente educatie en consumentenvoorlichting vindt het Verbond de goede richting. We wachten met belangstelling de verdere uitwerking van deze plannen af en zijn gaarne bereid daarover verder te overleggen.
Adfiz verbindt ook conclusies aan de onafhankelijke positie van de adviseur voor wat betreft zijn beloning. Tot nu toe wordt de beloning veelal door de verzekeraar bepaald en via de premie bij de consument in rekening gebracht. In de toekomst zou de beloning van de adviseur door de klant bepaald en betaald moeten worden, bij wat Adfiz noemt ‘financieel advies’-producten. Het Verbond vindt dat in het licht van zijn eigen standpunt hierover een goede stap. Wel is het Verbond benieuwd welke producten onder de categorie ‘financieel advies’ vallen. Het Verbond hoopt op een ruime werkingssfeer op dat punt.
Conform de toezegging in het position paper heeft het Verbond de positie van schadeverzekeringen nader onderzocht. Dit heeft ertoe geleid dat het Verbond het provisiemodel bij schade als beloningsmogelijkheid wil behouden (met uitzondering van inkomensverzekeringen), waarbij voor de klant vooraf de hoogte van de beloning duidelijk moet zijn (actieve transparantie). Ook wil het Verbond bij schadeverzekeringen een verbod op oneigenlijke geldstromen zoals omzetbonussen en incentives.
Ten slotte raadt het Verbond een schriftelijke opdrachtbevestiging tussen adviseur en klant aan bij schadeverzekeringen. Het Verbond hoopt daarmee de positie van de klant te versterken. Mochten zich in de toekomst toch oneigenlijke prikkels in de verkoop van schadeverzekeringen (blijven) voordoen, dan vindt het Verbond ‘Customer Agreed Remuneration (CAR)’ wenselijk, waarbij de klant de beloning bepaalt en betaalt. Voor inkomensverzekeringen en andere complexe producten hecht het Verbond onverminderd aan spoedige invoering van het CAR-systeem.
In het visiedocument van Adfiz wordt weliswaar iets gezegd over het verbieden van omzetbonussen en incentives, maar niet over actieve transparantie bij wat Adfiz noemt ‘verzekeringsadvies’-producten. Het Verbond wacht het definitieve beloningspaper van Adfiz af om daar meer duidelijkheid over te krijgen.
Het Verbond constateert dat – hoewel er nog verschillen zijn – de standpunten van Adfiz en het Verbond elkaar naderen. Daarmee wordt een belangrijk signaal uit de bedrijfstak afgegeven aan de politiek. De lopende wettelijke evaluatie van de provisieregels kan daarmee worden benut om de positie van de consument verder te versterken.
Bronnen: FD / Verbond van Verzekeraars, 18-09-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99