MijnFintool

Nieuws

D&O: Overeenstemming inzake CAR

Bureau D&O concludeert op basis van berichtgeving van afgelopen week dat tussen Adfiz en het Verbond van Verzekeraars in grote lijnen overeenstemming is bereikt over de CAR. Men is het erover eens dat provisie bij complexe producten verboden moet worden en dat de regels bij schadeverzekeringen tot 2013 ongewijzigd blijven.

 

D&O ziet nog wel een verschil van mening tussen Verbond en Adfiz over de uitbetaling van een administratieve vergoeding door aanbieders aan bemiddelaars. Adfiz is hier voorstander van. Het Verbond is juist voorstander van een verbod op de 'dubbele geldstromen'. Uit de nieuwsbrief van D&O: 'Het Verbond bepleit een verbod op oneigenlijke beloningen bij schadeverzekeringen. Hiermee wordt gedoeld op winstcommissies en bonussen, zoals die nu ook bij schadeverzekeringen bestaan. Onduidelijk is of het Verbond dit verbod op bonussen en winstcommissies ook wil laten gelden voor het volmachtbedrijf. Met dit standpunt nuanceert het Verbond haar eerdere CAR-notitie op het punt van schadeverzekeringen. Het pleidooi om de mogelijkheid van provisies bij schadeverzekeringen te behouden zou gelden tot 2013. Tegen die tijd wordt namelijk verwacht dat er mogelijk nadere Europese regelgeving komt die het wel of niet betalen van provisies bij schadeverzekeringen nader invult.

 
Cruciaal daarin is volgens D&O of een verzekeraar bij complexe producten betrokken mag zijn bij incasso beloning. Zeker voor dit type producten zijn er weinig klanten die de kosten van dienstverlening rechtstreeks en ineens kunnen betalen. Een ruime meerderheid van de consument heeft de voorkeur om deze kosten gespreid over de looptijd van het financiële product te betalen. Als de aanbieder niet op enigerlei wijze bij de incasso van deze vergoeding betrokken mag zijn, dan moet volgens D&O worden opgepast dat deze mogelijke wetswijziging niet een averechts effect gaat krijgen. Voorspelbaar is dan namelijk dat een deel van het onafhankelijke intermediair zich voor specifieke producten, bijvoorbeeld hypotheken, exclusief gaat verbinden aan één aanbieder. Bij de voorlichting en bemiddeling van deze producten gaat men dan opereren onder de naam en verantwoordelijkheid van de aanbieder. Voor het onderdeel hypotheken wordt de bemiddelaar dan op een lijn gesteld met de “medewerker met klantcontact van de aanbieder”. Hoewel de aanbieder dan feitelijk werkt met externe bemiddelaars is er juridisch in deze constructie sprake van een direct werkende aanbieder. Deze heeft geen transparantie van advieskosten en mag de advieskosten in de kosten van de hypotheek verwerken. Vervolgens mag de aanbieder deze kosten gespreid over de looptijd van het contract aan de klant in rekening brengen. Naar keuze kan de aanbieder de bemiddelaar ineens of in termijnen diens kosten van advisering betalen. Het gaat hierbij dus om een verdergaande constructie dan die van verbonden bemiddelaar, aldus D&O en een dergelijke ontwikkeling zal precies het tegenovergestelde effect hebben dan wat de samenleving met de nieuwe wetgeving beoogt.
 
De verwachting is dat de Tweede Kamer in de komende maanden tot behandeling van dit onderwerp zal overgaan. Nu Adfiz en het Verbond als belangrijkste representatieve organisaties van het intermediair en verzekeraars op dit punt een gemeenschappelijke visie hebben, moet er rekening mee worden gehouden dat deze tijdens de parlementaire behandeling zwaar zal wegen.
 
Bron: D&O, 21-09-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

21 sep 2010

Laatst gewijzigd

21 sep 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1