Volgens de banken, die zijn verenigd in het Beraad Groenfondsen van de Nederlandse Vereniging van Banken, betekenen de plannen die door het beoogd kabinet Rutte-Verhagen zijn aangekondigd “mogelijk het einde van een succesvolle vorm van publiekprivate samenwerking.”
De banken zeggen in een gezamenlijke verklaring verder dat de milieudoelstellingen die Nederland zichzelf heeft opgelegd bij het sluiten van het verdrag van Kyoto niet tijdig zullen worden behaald.
In het conceptregeerakkoord staat dat het beoogde kabinet een extra heffingskorting van 1,3 procent wil laten vervallen die nu geldt voor beleggingen in groene, sociaal-ethische en culturele beleggingsfondsen. Daarmee “vervalt de aantrekkelijkheid voor alle partijen”, aldus de banken.
Circa 250.000 beleggers hebben op dit moment, onder meer via de fondsen, ruim 8 miljard euro gestoken in 10.000 projecten in binnen- en buitenland. Op deze wijze wordt een deel van het belastingvoordeel voor beleggers doorgeschoven naar ondernemers, die leningen krijgen tegen een lagere rente dan ze anders zouden moeten betalen. In het conceptregeerakkoord staat dat de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent die geldt voor erkende groene, sociaal-ethische en culturele fondsen wel in stand blijft.
ASN Bank, Triodos en BNP Paribas besloten gisteren om de uitgifte en inkoop van aandelen in de fondsen die zij beheren op te schorten. De banken zeggen daartoe genoodzaakt te zijn “omdat het voor beleggers duidelijk moet zijn op welke fiscale voordelen zij kunnen rekenen. Dat is nu niet het geval. Het is niet duidelijk of het voornemen van het beoogde kabinet ook zal worden uitgevoerd.”
De gezamenlijke banken zeggen in hun verklaring dat het plan “meer schade zal aanrichten dan voordeel zal opleveren”. Volgens de banken heeft onderzoek van onder andere onderzoekers KPMG en CE Delft aangetoond dat de fiscale regeling de overheid meer oplevert dan kost.
Bron: FD, 02-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99