Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant onder de veertien pensioenfondsen die bij DNB op het matje geroepen zijn. De veertien fondsen zijn volgens DNB in grote problemen gekomen, waardoor verlaging van pensioenen haast onvermijdelijk is. Vijf daarvan denken dat afstempelen nog niet nodig is. DNB zal de komende maand aan de fondsen laten weten of verlaging inderdaad niet nodig is. Pas in november wordt dan duidelijk wat er met de pensioenen gaat gebeuren.
Tegenvaller voor toezichthouder
Het verzet van de vijf fondsen is een tegenvaller voor DNB. Bij de aankondiging van de kortingmaatregel in augustus werd de kans op ontsnapping van pensioenfondsen klein geacht. De verlaging geldt ook als een waarschuwing voor andere pensioenfondsen. Als enkele fondsen aan verlaging weten te ontsnappen, zullen andere minder geneigd zijn de opstelling van DNB nauwgezet te volgen.
Met een sisser
Vooral het verzet van pensioenfonds PME kan grote invloed hebben. Dit fonds voor de metaalsector heeft bijna 150.000 gepensioneerden. Als PME geen verlaging hoeft door te voeren, zullen hoogstens enkele tienduizenden gepensioneerden volgend jaar een lagere uitkering krijgen. De verlaging van pensioenen loopt dan met een sisser af. Zolang de onderhandelingen lopen tussen de pensioenfondsen, kan DNB geen commentaar geven.
Van de veertien fondsen accepteert het pensioenfonds van de apothekers als enige bij voorbaat dat de pensioenen volgend jaar omlaag gaan. Ook het pensioenfonds van het bedrijf Nedmag houdt rekening met verlaging, maar onderzoekt nog andere oplossingen. Voor de twee pensioenfondsen voor het notariaat en het fonds voor de verf- en drukinktindustrie lijkt verlaging onafwendbaar.
Bron: De Volkskrant, 05-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99