Brussel wil een verzekeringscompensatiestelsel optuigen. Tot eind november loopt hierover een consultatieronde en De Jager heeft per brief laten weten dat hij weinig voelt voor de huidige plannen van de Commissie.
Brussel wil dat polishouders van levens- en schadeverzekeraars een financiële compensatie krijgen als hun verzekeraar failliet gaat. De Jager vindt dit “niet geheel proportioneel”. Hij voelt weinig voor het opzetten van een fonds, waar volgens de Commissie circa 1,2 procent van de bruto premies in gestort moeten worden. Volgens De Jager is zo’n fonds “excessief groot”. Voor Nederland zou het betekenen dat er een verzekeringsfonds van 900 miljoen euro komt, geld dat “aan de reële economie wordt onttrokken en niet op de meest productieve manier kan worden gebruikt”.
Als in Nederland een levensverzekeraar failliet gaat, komt de portefeuille in een nieuwe bv terecht zodat polishouders niet direct hun geld kwijt zijn. In de Nederlandse regeling is het dan de bedoeling die portefeuille elders onder te brengen. Deze regeling is volgens De Jager “beter” dan het Commissieplan. Dat gaat uit van een financiële compensatie. Maar de gedupeerde polishouders zijn dan al op hogere leeftijd en kunnen heel moeilijk een nieuwe levensverzekering afsluiten.
De Commissie erkent de Nederlandse afspraken niet als een compensatieregeling. De Jager spreekt in zijn reactie tegen dat een garantiesysteem bij zou dragen aan de financiële stabiliteit, zoals Brussel claimt. Hij vreest eerder dat verzekeraars meer risico gaan nemen als hun klanten gecompenseerd zullen worden bij een faillissement.
Bron: FD, 11-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99