Consumentenbond wil meer wettelijke maatregelen
Naast een verbod op provisies voor complexe producten is aanvullende regelgeving nodig om misstanden in de financiële sector te voorkomen. De Consumentenbond vindt het voorgenomen verbod veelbelovend, maar niet afdoende. Volgens de bond moet de AFM een grotere rol krijgen, bijvoorbeeld ter controle van de integriteit van de adviseur. De Consumentenbond zegt signalen te ontvangen van onredelijk hoge kosten die sommige adviseurs aftroggelen bij klanten. De bond pleit voor een landelijke openbaar personenregister voor iedereen in de financiële sector die contact heeft met klanten. Wie de fout ingaat, wordt dan geschorst of permanent verwijderd uit het register.
VEH blij
Vereniging Eigen Huis is verheugd over het voorstel van de minister en verwacht dat dit voorstel een belangrijke bijdrage levert aan de gewenste cultuuromslag van verkoopgedreven advisering naar klantgerichte advisering. VEH wil dat er in de uitwerking van de nieuwe beloningsregeling voldoende aandacht is voor mensen met een lager inkomen. VEH wil ook dat er maatregelen komen die de prijs en kwaliteit van een adviseur transparant maken. VEH is teleurgesteld dat de voorstellen onvoldoende inspelen op de nazorg die een klant van zijn adviseur mag verwachten als eenmaal het product is afgesloten. De wetgeving geeft hier onvoldoende duidelijkheid over, waardoor de klant in de praktijk vaak teleurgesteld wordt.
Adfiz geeft voorwaardelijke steun
Adfiz steunt de voorstellen, maar laat het afhangen van de invulling van de geformuleerde randvoorwaarden. Ook wil Adfiz fiscale neutraliteit: bij directe beloning moet helderheid worden geboden over btw, assurantiebelasting en eventuele fiscale aftrekbaarheid. Daarnaast moet de abonnementendiscussie met DNB worden opgelost. Ofwel door verandering van de zienswijze van de toezichthouder ofwel door wijziging van de wet.
OvFD wil duidelijkheid over voorwaarden
De OvFD had liever gezien dat eerst de randvoorwaarden waren ingevuld. OvFD vindt het belangrijk dat de minister aangeeft dat hij heel zorgvuldig zal bekijken hoe om te gaan met de verstoring van het speelveld tussen adviseurs/bemiddelaars, bankadviseurs en direct writers. Niet alleen moeten alle kosten transparant worden gemaakt en gespecificeerd, maar ook moeten er echte, volledige nettoproducten in de markt worden gezet. De nieuwe beloningssystematiek mag er niet toe leiden dat advies voor (bepaalde groepen) consumenten onhaalbaar of onbetaalbaar wordt. En het intermediair moet een adequate - transparante - beloning blijven ontvangen van aanbieders c.q. geldverstrekkers voor de werkzaamheden die ze voor hen verrichten. De OvFD wil ook fiscale waarborgen om te voorkomen dat onafhankelijk advies straks veel duurder wordt omdat adviezen dan niet langer zijn vrijgesteld, maar wellicht onder het btw-tarief komen te vallen. Verder pleit de OvFD er nogmaals voor dat de reeds verdiende niet-uitgekeerde balansgelden worden uitgekeerd.
Bronnen: Consumentenbond / VEH / Adfiz / OvFD,14-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99