MijnFintool

Nieuws

De Pers: sluiproutes om provisieverbod te omzeilen

“De verzekeringswereld ligt niet wakker van het provisieverbod, sluiproutes zijn al uitgestippeld”, aldus de verslaggevers Mathijs Rotteveel & Jan-Hein Strop in De Pers. Hieronder hun artikel.


“Omdat de verzekeraars en tussenpersonen graag hun belabberde imago willen oppoetsen, juichen ze het provisieverbod publiekelijk toe. Ondertussen hebben ze al vier sluiproutes gevonden om het provisieverbod te omzeilen.

Bij de eerste route doen de tussenpersonen niet eens hun best de veel te hoge kosten voor de consument te verbergen. De AFM onderzocht de markt voor betalingsbeschermers en uitvaartverzekeringen en zag dat sommige tussenpersonen er niet voor terugdeinsden om 80 procent van het verzekerde bedrag aan advieskosten in rekening te brengen. Die buitensporige kosten staan weliswaar ergens in de kleine lettertjes, maar, waarschuwt de AFM het Ministerie van Financiën: “Wij houden rekening met de mogelijkheid dat de adviseurs de fee in hun adviesgesprekken zodanig presenteren dat de klant niet bewust wordt van het feit dat er een discrepantie is tussen inspanning en prijs.

Een inmiddels populaire truc om het verbod op bonusprovisie te omzeilen is het werken met volmachten. Als een grote tussenpersoon zo’n volmacht van een verzekeraar krijgt en namens die partij mag handelen, dan is hij plots geen tussenpersoon meer. Dat is handig, want dan gelden de strenge regels ook niet meer. De verzekeraar kan vrolijk geld doorschuiven naar de gevolmachtigde voor het aanleveren van omzet. Van een onafhankelijke tussenpersoon is dan geen sprake meer. “Verzekeraars kiezen voor deze constructie zodat ze grote intermediairs gewoon ouderwets kunnen blijven belonen. De politiek snapt er natuurlijk weer niets van”, zegt Pieter Leijsen, oud-directeur van NHP en tegenwoordig werkzaam als marktanalist.

Veel consumenten willen helemaal niet betalen voor een onafhankelijk advies, laat een onderzoek van bureau Blauw uit 2009 zien. Een kwart wil wel betalen, een kwart weet het niet en de helft kiest voor ‘gratis advies’.

‘Het kan best zijn dat die laatste groep uiteindelijk duurder uit is, omdat er behoorlijk hoge provisiekosten in het product versleuteld zitten’, zegt Matthijs Mons van adviesbureau IG&H. ‘Maar veel mensen realiseren zich dat nog niet en ervaren het als een drempel om apart te betalen voor een goed onafhankelijk advies.’ Banken en verzekeraars weten dit en kunnen hierop inspelen met zogenaamd ‘gratis advies’. Ze slaan de tussenpersoon over, die gedwongen is een uurtarief te rekenen. Maar bij die bankverzekeraars krijg je natuurlijk geen onafhankelijk advies.”

Bron: De Pers, 14-10-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2010

Laatst gewijzigd

15 okt 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1