De adviesloze verkoop, het zogeheten execution-only, is te risicovol voor de consument. Het moet daarom verboden worden dat financieel dienstverleners kredieten verstrekken zonder advies aan de consument. Dit stelt Carel In der Hees, directeur van de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging voor Financieringsadviseurs (NVF).
De oproep is ingegeven door het feit dat steeds meer consumenten leningen stapelen en zo in financiële moeilijkheden raken. Of onnodig te dure leningen afsluiten. „Leningen tot wel 50.000 euro, bedoeld als consumptief krediet, worden betrekkelijk gemakkelijk verstrekt. Zonder enig advies. Dat moet stoppen.” Het verstrekken van zulke snelle leningen houdt bovendien een systeem in leven waarbij dubieuze producten kunnen blijven worden verkocht.
Verstandig en voordelig
In der Hees stelt dat er wel naar de financiële draagkracht van de consument wordt gekeken – kan hij aan de betalingsverplichtingen voldoen – maar niet of een lening wel verstandig of voordelig is. Het belang van de kredietverstrekker staat voorop. In der Hees noemt als voorbeelden kredieten voor de aankoop van een auto of creditcards die bijvoorbeeld warenhuizen verstrekken. „Dat zal moeten stoppen óf de verkoper moet ter plekke zorgen dat de klant ook een advies krijgt. Dat advies kan dan ook zijn dat een lening niet verstandig is. Dan zit zo’n verkoper inderdaad met een dubbele pet op.”
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.