Ondernemers, aanmerkelijk belanghouders en beleggers worden voor hun dividendinkomsten in Nederland verschillend belast. Dat toont Erwin Nijkeuter aan in zijn proefschrift Belastingheffing van dividend en de interne markt, waarmee hij op 7 januari 2011 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het proefschrift van Nijkeuter gaat over de belastingheffing van dividendinkomsten van natuurlijke personen in Nederland. Een belangrijke bevinding van het onderzoek is dat de Wet IB 2001 een behoorlijk aantal bepalingen kent die niet in overeenstemming zijn met de eisen die de interne markt stelt. Zo geldt binnen het Europese recht dat een niet in Nederland woonachtige aandeelhouder niet zwaarder belast mag worden voor het dividend dan een aandeelhouder die in Nederland woont.
Buitenlandse aandeelhouders
Daarnaast mag uit het buitenland afkomstig dividendinkomen bij een inwoner van Nederland niet zwaarder belast worden dan dividend dat in vergelijkbare binnenlandse situaties is uitgekeerd. De interne markt vereist dat aandeelhouders niet (fiscaal) belemmerd worden in hun keuze tussen aandelen in een in Nederland gevestigde vennootschap of een in een andere EU-lidstaat gevestigde vennootschap. Ook mogen buitenlandse aandeelhouders (fiscaal) niet slechter behandeld worden dan Nederlandse aandeelhouders indien zij aandelen in een Nederlandse vennootschap houden.
Verschillen
In grensoverschrijdende situaties is er echter wel degelijk sprake van verschillen in belastingheffing. Voor niet in Nederland woonachtige aandeelhouders is de Nederlandse dividendbelasting vaak eindheffing. Voor in Nederland woonachtige aandeelhouders is de Nederlandse dividendbelasting als voorheffing verrekenbaar met de verschuldigde inkomstenbelasting.
Boxensysteem
Ook worden ondernemers, aanmerkelijk belanghouders en beleggers voor hun dividendinkomsten in Nederland verschillend belast. Het gaat daarbij zowel om de bepaling van de grondslag en het tarief. Deze verschillende belastingheffing is het gevolg van de wijziging van de inkomstenbelasting in 2001 (boxensysteem).
Het onderzoek bevat een aantal aanbevelingen tot wijziging van de relevante wettelijke bepalingen. De kern van de aanbevelingen vormt de invoering van een bevrijdende dividendbelasting van natuurlijke personen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.