Ten opzichte van het topjaar 2006, toen er bijna 210.000 woningen van de hand gingen, is het aantal woningtransacties in Nederland gedaald met 40%. De top van de woningprijzen werd in 2008 bereikt met 253.500 euro.
Sindsdien is de gemiddelde koopsom met 5,5% gedaald tot 239.500 euro. In 2010 bleef de woningmarkt met pijn en moeite overeind. De gemiddelde koopsom steeg weliswaar met 0,5%, dit was echter voornamelijk het gevolg van meer verkopen van halfvrijstaande en vrijstaande woningen. Het aantal geregistreerde transacties daalde met 1,1% tot 126.127.
Gevolgen voor de economie
De daling van het aantal transacties levert de staat ruim 1 miljard euro minder overdrachtsbelasting op. Daarnaast kost het zeker 4 tot 5 miljard omzet bij de aan de woningmarkt gerelateerde dienstverlenende bedrijven zoals makelaars, notarissen, banken, verhuizers, woninginrichters en tuincentra. Dit gaat ten koste van veel werkgelegenheid en zorgt opnieuw voor minder belastinginkomsten bij de overheid.
Daling leenquote
De nieuwbouwsector ondergaat hetzelfde lot. De maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft genomen om de woningmarkt uit het slop te halen hebben wel enig effect gehad, maar dus nog niet tot een verbetering geleid. Door de daling van de leenquote per 1 januari 2011 kunnen vooral starters vaak tienduizenden euro minder kunnen lenen.
Te koop
Het aantal te koop staande woningen is opgelopen tot meer dan 200.000. Op basis van het aantal transacties duurt het in theorie 20 maanden om alle woningen te verkopen. Zelfs wanneer het aantal woningtransacties de komende jaren met 6% per jaar stijgt en het woningaanbod met eenzelfde percentage afneemt, duurt het tot 2015 voordat transacties en woningaanbod in evenwicht zijn.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.