Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 jan 2011 Nieuws

Risiconiveau Europese verzekeringsmarkt blijft hoog

De Europese verzekerings- en pensioenfondsenbranche herstelt langzaam, maar de risico’s voor de markt blijven hoog. Dat stelt de Financial Stability Committee van de Europese toezichthoudersorganisatie CEIOPS. CEIOPS is op 1 januari opgegaan in het nieuwe EIOPA.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

De Financial Stability Committee beschrijft twee keer per jaar de financiële conditie en stabiliteit van de Europese verzekerings- en pensioenfondsensector. In het laatste rapport, dat vlak voor de jaarwisseling verscheen, geeft de commissie aan dat het risicoklimaat niet significant is gewijzigd ten opzichte van haar vorige rapport. Met andere woorden: het risiconiveau blijft hoog.
 
Het comité maakt zich zorgen over een aantal toekomstige ontwikkelingen, met name over de wereldwijde renteontwikkeling en sterke marktschommelingen. Ook de ontwikkelingen op de levensverzekeringsmarkt blijven zorgelijk. Sinds de crisis is de vraag naar levensverzekeringen aanzienlijk afgenomen in Europa. Al zijn er wel een paar uitzonderingen op de regel: zo liet het premievolume van Oostenrijkse en Deense levensverzekeraars in 2009 juist een stijging zien.
 
Solvabiliteitsratio omhoog
Ondanks de zorgen concludeert het comité wel dat de verzekeringsmarkt zich langzaam maar zeker herstelt. Zo boeken steeds minder verzekeraars een negatief resultaat en zijn de solvabiliteitsmarges significant verbeterd. De solvabiliteitsratio (beschikbare solvabiliteitsmarge gedeeld door de vereiste solvabiliteitsmarge) is verreweg het hoogst in Zweden. Bij Zweedse levensverzekeraars lag die zelfs op 1.300 procent; bij schadeverzekeraars op 950. Naast Zweden zijn Franse en Noorse schadeverzekeraars uitschieters. Nederland zit bij de middenmoters, met solvabiliteitsmarges van tussen de 200 en 300 procent.
 
Nieuwe toezichtstructuur
Het rapport was het laatste van de Financial Stability Committee van het CEIOPS in zijn ‘oude vorm’. Sinds 1 januari is CEIOPS namelijk opgegaan in EIOPA, de European Insurance and Occupational Pensions Authority. De EIOPA is één van de nieuwe toezichtorganen die voortvloeit uit de nieuwe Europese toezichtstructuur voor de financiële sector. Kern van de nieuwe structuur is dat de samenwerking en coördinatie bij toezicht op internationaal niveau wordt geïntensiveerd.
 
Bron: Verbond van Verzekeraars, 21-01-2011

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jan 2011

Laatst gewijzigd

21 jan 2011

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.