Risiconiveau Europese verzekeringsmarkt blijft hoog
De Europese verzekerings- en pensioenfondsenbranche herstelt langzaam, maar de risico’s voor de markt blijven hoog. Dat stelt de Financial Stability Committee van de Europese toezichthoudersorganisatie CEIOPS. CEIOPS is op 1 januari opgegaan in het nieuwe EIOPA.
De Financial Stability Committee beschrijft twee keer per jaar de financiële conditie en stabiliteit van de Europese verzekerings- en pensioenfondsensector. In het laatste rapport, dat vlak voor de jaarwisseling verscheen, geeft de commissie aan dat het risicoklimaat niet significant is gewijzigd ten opzichte van haar vorige rapport. Met andere woorden: het risiconiveau blijft hoog.
Het comité maakt zich zorgen over een aantal toekomstige ontwikkelingen, met name over de wereldwijde renteontwikkeling en sterke marktschommelingen. Ook de ontwikkelingen op de levensverzekeringsmarkt blijven zorgelijk. Sinds de crisis is de vraag naar levensverzekeringen aanzienlijk afgenomen in Europa. Al zijn er wel een paar uitzonderingen op de regel: zo liet het premievolume van Oostenrijkse en Deense levensverzekeraars in 2009 juist een stijging zien.
Solvabiliteitsratio omhoog
Ondanks de zorgen concludeert het comité wel dat de verzekeringsmarkt zich langzaam maar zeker herstelt. Zo boeken steeds minder verzekeraars een negatief resultaat en zijn de solvabiliteitsmarges significant verbeterd. De solvabiliteitsratio (beschikbare solvabiliteitsmarge gedeeld door de vereiste solvabiliteitsmarge) is verreweg het hoogst in Zweden. Bij Zweedse levensverzekeraars lag die zelfs op 1.300 procent; bij schadeverzekeraars op 950. Naast Zweden zijn Franse en Noorse schadeverzekeraars uitschieters. Nederland zit bij de middenmoters, met solvabiliteitsmarges van tussen de 200 en 300 procent.
Nieuwe toezichtstructuur
Het rapport was het laatste van de Financial Stability Committee van het CEIOPS in zijn ‘oude vorm’. Sinds 1 januari is CEIOPS namelijk opgegaan in EIOPA, de European Insurance and Occupational Pensions Authority. De EIOPA is één van de nieuwe toezichtorganen die voortvloeit uit de nieuwe Europese toezichtstructuur voor de financiële sector. Kern van de nieuwe structuur is dat de samenwerking en coördinatie bij toezicht op internationaal niveau wordt geïntensiveerd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.