MijnFintool

Nieuws

Strengere ratingeisen treft securisatiemarkt

Kredietbeoordelaars worden strenger, juist nu banken aan de vooravond van een golf herfinancieringen staan. Dat kan gevolgen hebben voor de hypotheekmarkt.


De tijd dat de grote beoordelingsbureaus vrijwel ongezien een AAA-stempel drukten op een pakket hypotheekleningen, is voorbij. De bureaus staan onder grote politieke druk nadat was gebleken dat zelfs pakketten met Amerikaanse rommelhypotheken (subprime) de hoogste rating hadden gekregen, waarna ze konden worden doorverkocht aan beleggers.

Moody’s heeft vorig jaar al aanpassingen in zijn beoordelingsmodel voor Nederland doorgevoerd en kijkt strenger naar onder meer de Nationale Hypotheekgarantie, waar de dekking minder hard is dan eerst gedacht.

Fitch is tegenwoordig uiterst somber over de huizenmarkt in Nederland. Uitgangspunt is sinds kort dat een huis dat in de veiling wordt verkocht, nog maar de helft oplevert van wat ervoor is betaald; tot voor kort gold een afslag van 30 procent.

Standard & Poor’s (S&P) stelt sinds kort ook strengere eisen, vooral aan het tegenpartijrisico bij securisaties. Dat risico vloeit voort uit contracten met andere financiële partijen die in de securisaties zitten, bijvoorbeeld om een lange rente om te zetten in een korte.

De strengere eisen van de ratingbureaus komen op een ongelukkig moment voor de Nederlandse banken. Zij financierden in de jaren voor de kredietcrisis een kwart van de hypotheekproductie met dit instrument. Binnenkort moeten ze veel van de pakketten van destijds terugkopen. Weliswaar hoeft een bank een securitisatie officieel niet terug te kopen, maar de praktijk is anders. Elk pakket heeft een zogeheten ‘call-datum’. Het is een ongeschreven wet dat banken de securitisatie dan terugkopen. Zo niet, dan gooit die bank zijn reputatie te grabbel en zijn nieuwe securitisaties voorlopig uitgesloten.

De call-datum ligt zo’n 5 tot 6 jaar na de emissie. De komende jaren lopen voor een kleine 10 miljard euro aan securitisaties af. Banken willen de aflossing het liefst betalen met uitgifte van nieuwe instrumenten, maar door de strengere ratingeisen wordt dat moeilijker, en in elk geval duurder. Banken dreigen dus meer te moeten betalen voor financiering van hypotheken.

Bron: FD, 07-02-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 feb 2011

Laatst gewijzigd

07 feb 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1