Door de nieuwe internationale regels van Basel 3 worden financiële instellingen verplicht om langlopende kredieten te financieren met langlopende middelen. Nu financieren zij een groot deel door kortlopende obligaties uit te geven. Voor banken is het duur om bijvoorbeeld obligaties uit te geven die twintig jaar lopen. Banken die onderdeel vormen van een verzekeraar, hebben in minder mate te maken met dit financieringsprobleem omdat zij ‘lang’ kunnen financieren via de levensverzekeringen.
Volgens bankiers kunnen hypotheken met lange rentevaste termijnen daardoor flink duurder worden. En die lange hypotheekrente is de afgelopen jaren al gestegen doordat securitisering na de Lehman-crisis uit de gratie is geraakt.
De verwachting is dat hypotheken de komende tijd fors duurder worden omdat banken meer duur bufferkapitaal moeten aanhouden en securitisaties duurder worden. Daarnaast wordt het verstrekken van hypotheken lastiger door de strengere AFM-regels en de nieuwe Nibud-normen.
In 2010 koos meer dan 10 procent van de woningkopers voor een zeer lange rentevastperiode. In de jaren 2006 en 2007 had meer dan 30 procent van de nieuwe hypotheken een looptijd van meer dan 10 jaar. Rentevaste periodes van 5 tot 10 jaar waren vorig jaar goed voor 40 procent van de nieuwe leningen.
Bron: FD, 14-02-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99