MijnFintool

Nieuws

'Nederlandse levenmarkt op rand van de afgrond’

"Van de huidige 65 aanbieders van levensverzekeringen zullen er slechts zes tot tien overblijven." Dit voorspelt adviesbureau Atos Consulting in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

 

"De Nederlandse levenmarkt balanceert op de rand van de afgrond en staat aan de vooravond van een ingrijpende shake-out", stelt het rapport. De markt staat de komende vijf jaar een sterke consolidatie te wachten, waarbij veel aanbieders zullen verdwijnen door de toenemende populariteit van banksparen en het afnemende consumentenvertrouwen. Alleen levensverzekeraars die hun bedrijfsmodel kunnen aanpassen en hun kosten drastisch verminderen, zullen volgens de consultants overleven.
 
Merkloze verzekeraars
De verkoop van levensverzekeringenpolissen daalde in 2010 met 19% tot 750.000, volgens recente cijfers van het Nederlandse Verbond van Verzekeraars. De verkoop van beleggingsverzekeringen daalde van 168.700 polissen in 2008 tot slechts 55.000 in 2010. Atos-partner Stephan Linnenbank voorspelt de opkomst van goedkopere, 'merkloze' verzekeraars en van partijen die zich specialiseren in het opkopen en afhandelen van gesloten portefeuilles van levensverzekeraars die het veld ruimen.
 
Tegenvallers
De Nederlandse markt voor levensverzekeringen wordt tot nu toe gedomineerd door vijf grote spelers: Nationale-Nederlanden, een dochterbedrijf van ING Groep nv (INGA.AE), Aegon nv (AEG), Delta Lloyd (DL.AE), SNS Reaal nv (SR.AE) en ASR Nederland. De Nederlandse levensverzekeraars hebben met diverse tegenvallers te maken. Zo kunnen de compensaties die verzekeraars moeten betalen veel hoger uitvallen dan de eerdere schikkingen. Ook het verbod van het Europees Gerechtshof om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen bij het vaststellen van premies, zal leiden tot aanzienlijke administrieve kosten voor de sector. Ten slotte gaan ook de nieuwe solvabiliteitsrichtlijnen voor de sector, bekend als 'Solvency II' gepaard met hoge kosten, vooral voor kleinere en middelgrote verzekeraars.
 
Bron: FD, 22-03-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 mrt 2011

Laatst gewijzigd

23 mrt 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1