Verbod op fondsenprovisie funest voor kleine beheerders
Als de fondsenprovisie wordt afgeschaft kunnen kleinere vermogensbeheerders, die afhankelijk zijn van de provisies, hun hoofd moeilijk boven water houden. Deskundigen verwachten bovendien dat grootbanken vooral nog huisfondsen zullen gaan aanbieden.
Minister De Jager (Financiën) wil de fondsenprovisie afschaffen die banken en vermogensbeheerders ontvangen van aanbieders van beleggingsfondsen. Hij wil zo een eind aan ondoorzichtige kostenstructuur van beleggingsfondsen.
Als banken geen provisie meer ontvangen van de verschillende beleggingsfondsen, kunnen ze het meeste verdienen op de eigen fondsen ofwel de huisfondsen. Volgens mede-oprichter Dian Huyssen van Kattendijke van de Vereniging echt onafhankelijke vermogensadviseurs (Veov), is het vergelijkbaar met een supermarkt waar alleen nog eigen huismerk wordt aangeboden. „Als klant denk je dan, wat doe ik hier. Je wilt bijvoorbeeld ook Calvé pindakaas, want dat ben je gewend.”
De grootbanken verdienen nu miljoenen aan de provisies. De verwachting is dat banken voor de langere termijn op zoek gaan naar een nieuw verdienmodel. Het is nog onduidelijk hoe ze dat gaan aanpakken.
Branchevereniging de Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat het ministerie beter kan wachten met de invoering van het verbod tot 2013. In dat jaar wordt een Europese richtlijn ingevoerd, waarin hoogstwaarschijnlijk een verbod op distributievergoedingen wordt opgenomen. De Jager heeft aangegeven hij nationaal stappen te gaan ondernemen als het in Europa op korte termijn niet lukt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.