MijnFintool

Nieuws

‘Hypotheekrenteaftrek risico voor economie’

De hypotheekrenteaftrek moet zo snel mogelijk worden beperkt. De regeling verstoort de Nederlandse huizenmarkt. Dat stellen onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over de Nederlandse economie.

 

De schuldenlast van huishoudens in Nederland is door de hypotheekrente gemiddeld veel hoger dan in andere landen, stelt het IMF. Dat is ook gevaarlijk voor banken, omdat de omvang van de leningen de waarde van de huizen steeds verder overstijgt. De regering moet dan ook op korte termijn besluiten de aftrek geleidelijk af te bouwen. ,,Het zou helpen als daar al snel een geloofwaardige boodschap over wordt gegeven’’, stelden de economen.
 
Rust
Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet niets in verdere beperking van hypotheekrenteaftrek.,,De huizenkoper heeft juist nu behoefte aan rust op de woningmarkt.' Lorenzo Figliuoli, de leider van de IMF-delegatie naar Nederland vindt dat dat argument geen hout snijdt. Door nu al aan te geven hoe de aftrek in de komende jaren wordt aangepakt kan er juist een einde worden gemaakt aan de onzekerheid, stelde hij.
 
Nooit aanpakken
,,Het is niet de eerste keer dat we dit adviseren en zelfs niet pas de vierde of vijfde keer', wees Figliuoli op talloze vorige rapporten waarin dezelfde oproep werd gedaan. ,,In het verleden kregen we altijd te horen dat we van de regeling af moesten blijven omdat het zo goed ging met de huizenmarkt. Nu kan het niet, omdat er problemen zijn. Trekt u zelf uw conclusies, maar het lijkt me niet goed als iets nooit kan worden aangepakt.'
 
Lage werkloosheid
De Nederlandse economie staat er volgens de onderzoekers in vergelijking met andere landen wel ,,behoorlijk goed' voor. Vooral de lage werkloosheid lokte complimenten uit. ,,Die krijgt van ons een tien', aldus Figliuoli. De economische groei komt de komende twee jaar waarschijnlijk echter niet hoger uit dan een bescheiden 1,5 procent, mede omdat de vele bezuinigingen de groei afremmen.
 
Bezuinigingen
Tot genoegen van minister De Jager ziet het fonds echter geen reden om het rustiger aan te doen met de sanering van de overheidsfinanciën, ook niet nu blijkt dat het tekort sneller terugloopt dan verwacht. ,,Als de economische groei tegenvalt moet je flexibel zijn en niet halsstarrig doorgaan met bezuinigen', aldus Figliuoli. ,,Maar dat geldt pas als de groei helemaal stilvalt.'
 
Bron: DFT, 28-03-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 mrt 2011

Laatst gewijzigd

29 mrt 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1