De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) drijft de huizenprijs op en betekent een enorm risico voor de belastingbetaler, die uiteindelijk garant staat voor de leningen. De regeling moet dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft.
Dat bepleiten economen van SEO Economisch Onderzoek die onderzoek deden in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De garantieregeling voor huizenkopers heeft louter negatieve economische effecten, stellen zij.
Verhoging
Wie een huis koopt met NHG krijgt het verlies vergoed als hij zijn woning gedwongen met een restschuld moet verkopen. Medio 2009 werd onder invloed van de kredietcrisis de grens voor zulke hypotheken verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Mede daardoor steeg het aantal NHG-hypotheken. Van alle hypotheken onder de 350.000 euro die vorig jaar werden afgesloten was 80 procent met NHG.
Risico voor overheid
De NHG stimuleert banken en huiseigenaren tot het nemen van te grote risico's, vinden de onderzoekers. Als het waarborgfonds dat achter de garantie zit onvoldoende blijkt, zal de overheid garant moeten staan. De overheid krijgt bij de groei van het aantal NHG-hypotheken steeds meer van die risico's op het bord. De Nederlandsche Bank waarschuwt regelmatig voor dit gevaar.
Weg ermee
“NHG was bedoeld als steuntje in de rug voor specifieke groepen die moeilijk een hypotheek konden krijgen, starters of mensen met een laag inkomen. Nu komt de koopgrens overeen met twee keer modaal. Dat werkt enorm marktverstorend”, zegt directeur Barbara Baarsma van SEO uit. “Kortom: NHG, weg ermee!” De NVB wil niet direct voor afschaffing van de NHG te pleiten. 'Maar we vinden wel dat die terug moet naar wat de garantie was: een volkshuisvestingsinstrument', zegt hoofd Consumentenzaken van de NVB, Edward Feitsma. 'Het was bedoeld voor kopers die niet zonder hulp kunnen, maar het is een algemene financieringsmogelijkheid geworden.'
NHG juist stabiliserend
Vorige week zei NHG-directeur Karel Schiffer nog in de Volkskrant dat hij verwacht dat de regeling ook volgend jaar uitgebreid zal blijven tot 350.000 euro. In reactie op het onderzoek van SEO zegt Schiffer dat de NHG juist een perfecte rol heeft gespeeld in het stabiliseren van de woningmarkt. 'Kijk naar landen waar ze geen vergelijkbare garantieregeling hebben. Daar zijn de prijzen met 20 tot 25 procent gedaald en wordt er geen huis meer gebouwd of verkocht. Ook het aantal executieverkopen ligt daar hoger.'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.