Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 mrt 2011 Nieuws

SEO: Schaf NHG snel af

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) drijft de huizenprijs op en betekent een enorm risico voor de belastingbetaler, die uiteindelijk garant staat voor de leningen. De regeling moet dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Dat bepleiten economen van SEO Economisch Onderzoek die onderzoek deden in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De garantieregeling voor huizenkopers heeft louter negatieve economische effecten, stellen zij.
 
Verhoging
Wie een huis koopt met NHG krijgt het verlies vergoed als hij zijn woning gedwongen met een restschuld moet verkopen. Medio 2009 werd onder invloed van de kredietcrisis de grens voor zulke hypotheken verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Mede daardoor steeg het aantal NHG-hypotheken. Van alle hypotheken onder de 350.000 euro die vorig jaar werden afgesloten was 80 procent met NHG.
 
Risico voor overheid
De NHG stimuleert banken en huiseigenaren tot het nemen van te grote risico's, vinden de onderzoekers. Als het waarborgfonds dat achter de garantie zit onvoldoende blijkt, zal de overheid garant moeten staan. De overheid krijgt bij de groei van het aantal NHG-hypotheken steeds meer van die risico's op het bord. De Nederlandsche Bank waarschuwt regelmatig voor dit gevaar.
 
Weg ermee
 “NHG was bedoeld als steuntje in de rug voor specifieke groepen die moeilijk een hypotheek konden krijgen, starters of mensen met een laag inkomen. Nu komt de koopgrens overeen met twee keer modaal. Dat werkt enorm marktverstorend”, zegt directeur Barbara Baarsma van SEO uit. “Kortom: NHG, weg ermee!” De NVB wil niet direct voor afschaffing van de NHG te pleiten. 'Maar we vinden wel dat die terug moet naar wat de garantie was: een volkshuisvestingsinstrument', zegt hoofd Consumentenzaken van de NVB, Edward Feitsma. 'Het was bedoeld voor kopers die niet zonder hulp kunnen, maar het is een algemene financieringsmogelijkheid geworden.'
 
NHG juist stabiliserend
Vorige week zei NHG-directeur Karel Schiffer nog in de Volkskrant dat hij verwacht dat de regeling ook volgend jaar uitgebreid zal blijven tot 350.000 euro. In reactie op het onderzoek van SEO zegt Schiffer dat de NHG juist een perfecte rol heeft gespeeld in het stabiliseren van de woningmarkt. 'Kijk naar landen waar ze geen vergelijkbare garantieregeling hebben. Daar zijn de prijzen met 20 tot 25 procent gedaald en wordt er geen huis meer gebouwd of verkocht. Ook het aantal executieverkopen ligt daar hoger.'
 
Bron: De Volkskrant, 30-03-2011

Uw mening

 
30 mrt 2011
Studeerkamerwijsheid. Wars van elk gevoel met de dagelijkse praktijk. Wanneer houdt het negatieve
gemekker rondom de momenteel uiterst labiele huizenmarkt nu eens op. Ik wil weer gewoon aan het werk!
 
30 mrt 2011
't Is ook nooit goed hè, en iedereen weet hoe het anders en beter moet. De NHG betekent toch ook juist
dat de hypotheekverstrekking gereguleerd wordt, zodat er o.a. geen onverantwoorde verstrekkingen plaats
vinden?
 
30 mrt 2011
Economen.......SEO.......IMF........... 'mensen' van een andere planeet die het gevoel met de werkelijkheid en
praktijk zijn kwijtgeraakt met hun inkomens van 150.000 +. Dan is het makkelijk praten !!
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 mrt 2011

Laatst gewijzigd

30 mrt 2011

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.