Europese verzekeraars maken zich grote zorgen over de implementatie van Solvency II dat naar verwachting in 2013 van kracht wordt. Ze betwijfelen of deze richtlijn in de hele Europese Unie tegelijkertijd kan worden nageleefd.
Dit blijkt uit onderzoek van Atos Origin. Verzekeringsbedrijven omarmen de principes van de EU-richtlijn weliswaar, maar zien zich worden met groot aantal onzekerheden. Zo bestaat het risico dat de nieuwe regelgeving niet tegelijkertijd in de hele Europese Unie kunnen worden toegepast vanwege tegenstrijdige politieke agenda’s en verschillen in nationale regelgeving. De grote behoefte naar deskundigen op het gebied van actuariaat en risicobeheer leidt bovendien in het Verenigd Koninkrijk tot problemen bij de werving en het behoud van personeel. Dit vraagstuk lijkt zich ook uit te breiden naar andere EU-landen.
Regelgeving aanpassen
In de aanloop naar Solvency II moeten verzekeraars daarnaast ingrijpende wijzigingen doorvoeren in het organisatiemodel, zodat de regelgeving efficiënt kan worden ingebed. Bovendien hebben verzekeringsbedrijven grote twijfels of de regelgeving voldoende kan worden aangepast om reële problemen te kunnen ondervangen.
Extra vertragingen
Hoewel de nieuwe regels kunnen worden geïnterpreteerd volgens het bedrijfsmodel van elk verzekeringsbedrijf, moet een aantal belangrijke onderdelen van de richtlijn nog worden ingevuld. ‘Het is heel begrijpelijk dat de top van verzekeringsbedrijven zich zorgen maakt. In sommige gevallen moeten ze grote wijzigingen doorvoeren in hun werkwijze. Het kan vele maanden in beslag nemen voordat dit efficiënt is ingebed in hun organisaties. Doordat de details hiervan nog onbekend zijn, kan dat voor extra vertragingen zorgen,’ benadrukt Henk-Guus Krekel, Partner Financial Services van Atos Consulting.
Goed werk
‘Hoewel al vóór de financiële crisis van 2008 is besloten Solvency II in te voeren, is de uitwerking ervan hierdoor zeker beïnvloed. Hoewel er een breed draagvlak voor is, hebben veel verzekeraars nog twijfels over de toepasbaarheid van deze nieuwe regelgeving.” De overheersende mening is in het onderzoek op treffende wijze verwoord: ‘Er is geen crisis in de verzekeringssector, maar bij de banken. De verzekeraars hebben hun werk goed gedaan tijdens de crisis’.’
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.