Dat kwam gisteren naar voren in een hoorzitting in de Tweede Kamer over de nieuwe gedragscode voor de verlening van hypotheken die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de AFM zijn overeengekomen. De strengere code gaat in per 1 augustus. Belangrijkste wijzigingen zijn dat maximaal 110 procent van de waarde van een huis mag worden geleend, en dat ten minste 50 procent van een lening moet worden afgelost.
De financieel woordvoerders in de Kamer wilden van de deskundigen weten wat de effecten van striktere regels zullen zijn op de kwakkelende woningmarkt. Daarover liepen de meningen uiteen.
Volgens zowel Job Swank van de Nederlandsche Bank als Jan Molenaar van de Rabobank zal er nauwelijks of geen effect zijn op de huizenprijzen. Swank wees erop dat bijna 80 procent van de woningen wordt gekocht met een Nationale Hypotheekgarantie. Daarbij geldt al een maximum van 112 procent van de waarde van de woning. Hij sprak van een heel bescheiden ingreep en slechts een eerste stap om de woningmarkt te hervormen.
Molenaar zei de strengere regels toe te juichen. De belangrijkste zorg van de Rabobank is de restschuld waarmee woningbezitters vanaf 2031 blijven zitten als de huizenprijzen onvoldoende stijgen. De verplichte aflossing van minimaal de helft van de hypotheek biedt daarvoor soelaas.
Ook volgens de Delftse hoogleraar Peter Boelhouwer is hervorming van de woningmarkt nodig. Maar de aangescherpte code komt op een ongelukkig moment, stelde hij. De rente loopt op, de koopkracht daalt en de subsidie voor starters op de woningmarkt is afgeschaft. Boelhouwer pleit voor maatregelen om starters te helpen, zodat de woningmarkt niet helemaal op slot gaat.
In de code voor hypothecaire financiering kan gemotiveerd worden afgeweken van de regels. Banken zijn echter terughoudend om dat te doen, uit vrees voor boetes van de AFM, aldus Ger Hukker van makelaarsvereniging NVM. Hij is voor meer maatwerk, zonder dat dit tot misbruik leidt. In het verleden werd bij 30 procent van de hypotheken maatwerk geleverd. Nu is dat minder dan 5 procent.
Bron: FD, 28-04-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99