Mocht minister Kamp het niet nodig vinden om de kosten voor de individuele deelnemer inzichtelijk te krijgen, dan zal de Tweede Kamer met een initiatiefwet komen. Dat zei CDA-Kamerlid Omtzigt op een congres van Aegon en de Vrije Universiteit.
Vorige week woensdag werd duidelijk dat de minister de kosten wel inzichtelijk wil maken, maar het niet nodig vindt om informatie over de kosten op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) te plaatsen. Dat zou het overzicht alleen nog ingewikkelder maken dan het al is, meent hij.
Een Tweede Kamer-motie roept de minister echter op om de pensioendeelnemer via het UPO te informeren over de betaalde pensioenpremies, de opgebouwde rechten en een bandbreedte voor de verwachte hoogte van het pensioen.
Kamp denkt dat het beter is om inzicht in de kosten te geven via de website van het pensioenfonds. Maar of het de kosten per deelnemer betreft of de kosten die het fonds als geheel maakt, is vooralsnog onbekend.
Aanleiding voor de motie, die wordt gesteund door CDA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en D66, was het onderzoek van de AFM waaruit bleek dat vooral kleine en middelgrote pensioenfondsen onvoldoende inzicht hebben in hun kosten. De werkelijke jaarlijkse beleggingskosten zijn volgens de AFM twee tot drie keer hoger dan de pensioenfondsen melden: 1,5 tot 3 miljard euro per jaar wordt niet gerapporteerd.
De kosten van verzekeraars voor collectieve regelingen zijn overigens nog altijd veel hoger dan bij pensioenfondsen. Volgens de officiële kostenrapportages maken de 433 onderzochte Nederlandse pensioenfondsen voor 2,7 miljard euro aan kosten. Dat is op een pensioenvermogen van 830 miljard euro slechts 0,32 procent.
Bron: FD, 14-05-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99