MijnFintool

Nieuws

Verzekeraars hanteren duale prijsstelling autopolis

Op internet vragen verzekeraars veel lagere premies voor autoverzekeringen dan via het intermediair. De internetprijs ligt zo’n 30 procent lager. Dat concludeert Premie.nl na een analyse in opdracht van AssurantieMagazine.


In de analyse zijn de premies van vier intermediairverzekeraars (ASR, Reaal, London en Generali) gezet tegenover die van hun internetlabels (Crisper, Zelf.nl, Allsecur en Verzeker-je-auto). De internetpremies liggen (exclusief poliskosten en assurantiebelasting) gemiddeld 28 procent lager dan die via het intermediair.

42 procent verschil
Het grootste verschil is zichtbaar bij Generali. Daar is een premie voor een volledige cascodekking gemiddeld 818 euro. Via het label Verzeker-je-auto, waarvan Generali risicodrager is, is die gemiddelde premie 474 euro en dus 42 procent lager. Op alle tienduizenden berekeningen waarin zowel Generali als Verzeker-je-auto met een premieaanbod zijn vertegenwoordigd, is het premieverschil gemiddeld 32 procent.

Een vergelijkbare marge is te zien bij Reaal en London (Allianz). Hun internetlabels Zelf.nl en Allsecur accepteren identieke autorisico’s voor 31 en 29 procent lagere premies. Bij ASR is het verschil een stuk kleiner. Crisper (Ditzo) hanteert gemiddeld een 16 procent lagere premie dan ASR zelf doet; bij de cascodekking is dit verschil 20 procent.

Generali
Volgens commercieel directeur Jaap Oudijk van Generali gaat het om “een tijdelijk verschil”.
“Eind juni brengen we dit in lijn met elkaar, zodat we tarieven in de toekomst niet op meerdere plekken hoeven aan te passen.” Oudijk erkent wel dat “in lijn brengen met” niet hetzelfde is als “gelijkstellen aan”.

Eind juni komt het Generali-label De Nederlanden van Nu als eigen verzekeringsmerk tot leven. Tot nu toe was de maatschappij louter als risicodrager actief van merkenpolissen voor Volkswagen en Fiat en internetlabels als Zijrijdtbeter.nl en Verzeker-je-auto.nl.

ASR en Reaal
Ook ASR en Reaal erkennen dat de online premies tientallen procenten lager liggen dan de intermediaire premies. Volgens ASR en Reaal zijn verschillen in polisvoorwaarden en service daarvoor een plausibele verklaring. ASR noemt het AM-onderzoek eenzijdig gericht op prijs en wijst op “andere voorwaarden, dekking en service bij Crisper” en noemt daarbij onder meer eigen risico’s, schadesturing en een no-claimregeling.

Reaal noemt “lage marketing- en verkoopkosten, door onder meer het ontbreken van provisie en het ontbreken van radio- en televisiecampagnes”. Bovendien zou Zelf.nl een strikter acceptatiebeleid hanteren dan Reaal doet en zijn de voorwaarden en service verschillend.
London komt als verklaring dat Allsecur een Europees initiatief is en dat London “het intermediair nadrukkelijk als businesspartner betrekt en met eigen tarieven en voorwaarden werkt”.

Bron: AMweb, 20-05-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

20 mei 2011

Laatst gewijzigd

20 mei 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1