De gang van zaken blijkt uit een brief die de voormalige directiesecretaresse van Kifid aan het bestuur heeft geschreven, en uit gesprekken met bronnen rond Kifid. In de brief staat dat Kifid-directeur Kees Oosterholt (tevens directeur van het Dutch Securities Institute) haar opdracht gaf om Wabeke te ‘bespioneren’ door e-mail, post en telefoontjes die voor hem binnenkwamen te filteren. Zij moest onder andere uitnodigingen voor vergaderingen, interviews of tv-programma’s onderscheppen. Oosterholt probeerde zo te verhinderen dat Wabeke een te groot publiek profiel zou krijgen en openbare uitspraken zou doen die de financiële sector niet bevallen.
Tegenwerking
Het bestuur van Kifid, waarin banken en verzekeraars domineren, werkte Wabeke verder tegen door het budget voor klachtenbehandeling klein te houden. Ook bekritiseerden bestuursleden Wabeke in de wandelgangen over zijn stellingnames in specifieke dossiers, zoals de provisies die verzekeraars aan tussenpersonen betalen en zogeheten bloc-clausules in verzekeringen.
Bevestiging
Wabeke en de secretaresse, die ook uit ongenoegen over de handelswijze van bestuur en directie bij Kifid is opgestapt, bevestigen de inhoud van de brief. Verder geven zij geen commentaar. Wabeke zegt alleen dat hij “niet voor niets” in de Tweede Kamer heeft “aangedrongen op aanpassing van de structuur van Kifid”.
Onderzoek naar klachten
Het bestuur van Kifid ontkent het bestaan van de brief niet. Volgens de nieuwe voorzitter Alfred Hammerstein is het bestuur bezig met een onderzoek naar “de gegrondheid van klachten van oud-werknemers”. Hammerstein voegt daaraan toe dat de klachten “geen aanleiding zijn voor de veronderstelling dat de Ombudsman zijn werk niet onafhankelijk en deugdelijk zou doen”.
Vervroegd vertrek
Wabeke vertrok in september vorig jaar terwijl hij eigenlijk tot 2012 zou aanblijven. Begin vorig jaar zei hij aan een commissie van de Tweede Kamer dat Kifid een overheidsorgaan moet worden. Hij wilde dat al bij de oprichting in 2007, maar de financiële lobby heeft dat verhinderd, zei hij vorig jaar in een interview.
Minister van Financiën De Jager komt binnenkort op aandringen van de Tweede Kamer met een voorstel voor een nieuwe structuur van Kifid. Die wil dat de Ombudsman een overheidsorgaan wordt.
Bron: FD, 30-05-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99