Ook problemen rond premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid, onzorgvuldige of soms onjuiste informatievoorziening en een te starre opstelling als niet aan de letter van voorwaarden of termijnen wordt voldaan zorgen nog steeds regelmatig voor geschillen.
In 2009 nam de ombudsman 750 zaken in behandeling; in 2010 waren dat er 655. De ombudsman stelt vast dat het aantal klachten sinds 1999 redelijk stabiel is. Dat het aantal klachten in 2009 en 2010 niet is gegroeid noemt hij opmerkelijk, ook omdat hij vanaf begin 2009 niet meer alleen zaken over pensioenfondsen maar ook over pensioenverzekeraars in behandeling neemt. Ook de introductie van het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO) in 2008 heeft niet tot meer klachten geleid. Opvallend is verder dat in 2010 het aantal klachten over verzekeraars en ondernemingspensioenfondsen ten opzichte van 2009 is gehalveerd. De ombudsman noemt het aantal zaken dat aan hem wordt voorgelegd gering in vergelijking met de miljoenen pensioenmutaties die jaarlijks worden doorgevoerd. Hij schrijft dit toe aan de goede interne klachtbehandeling van pensioenuitvoerders die voorkomt dat zaken op zijn bord belanden.
Steeds vaker komt het voor dat kleine pensioenen op initiatief van de pensioenuitvoerder voortijdig worden afgekocht. De ombudsman roept pensioenuitvoerders op om de relevante gegevens hierover lang genoeg te bewaren omdat hij met regelmaat ervaart dat klagers na een periode van 20 of 30 jaar zelf niet meer weten dat dit afkopen ooit is gebeurd.
De Ombudsman Pensioenen is in 1995 ingesteld door de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen. Sinds 1 januari 2009 zijn ook de ruim 20 verzekeraars die optreden als uitvoerders van direct verzekerde pensioenregelingen en lid zijn van het Verbond van Verzekeraars, bij de Ombudsman Pensioenen aangesloten.
Bron: Ombudsman Pensioenen, 02-06-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99