Volgens de consument is de kredietinstelling wettelijk verplicht om behoorlijk onderzoek te doen naar haar financiële positie door het opvragen van loonstrookjes en/of een arbeidsovereenkomst. De kredietinstelling had dat nagelaten en is afgegaan op een schriftelijke verklaring van consument waarin zij onjuiste gegevens over haar inkomsten verschafte.
Uit het bericht van de Ombudsman: “Na de verstrekking van het krediet bleek dat consument niet of nauwelijks inkomen genoot ten tijde van de kredietaanvraag. De kredietinstelling meent niet gehouden te zijn aanvullend bewijs op te vragen in verband met een door toezichthouder AFM in 2008 gedane aanwijzing voor kredietverstrekking. In deze aanwijzing staat dat bij een kredietaanvraag tot € 5.000, - door kredietinstellingen kan worden volstaan met een schriftelijke, door de consument ondertekende, inkomensverklaring zonder dat daarbij loonstrookjes of een arbeidsovereenkomst aangeleverd moet worden.”
De Ombudsman heeft geoordeeld dat, alhoewel de aanwijzingen van de toezichthouder door kredietinstellingen kunnen worden gevolgd, dergelijke aanwijzingen niet de wettelijke bepalingen terzijde zetten. De kredietinstelling heeft derhalve niet aan de wettelijke bepalingen voldaan en had de kredietaanvraag van consument moeten afwijzen. Dit neemt volgens de Ombudsman niet weg dat consument onjuist heeft gehandeld en daardoor eigen schuld heeft aan de totstandkoming van het krediet door schriftelijk onjuiste inkomensgegevens aan de instelling te verstrekken. Deze gang van zaken is van grote invloed geweest op de uiteindelijke, door de Ombudsman gemaakte, schuldverdeling. Hij heeft daarbij aanbevolen om 30% van de openstaande vordering op het krediet kwijt te schelden.
Bron: Kifid, 22-06-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99