Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
11 jul 2011 Nieuws

‘Banken moeten activiteiten kunnen scheiden’

Het zogenaamde bankenplan ter waarborging van de financiële stabiliteit is naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de maatregelen moeten banken hun activiteiten in crisistijden snel kunnen opsplitsen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Het behoeden voor besmetting van gezonde activiteiten, het zogeheten 'ringfencing´, maakt deel uit van een reeks wetswijzigingen om de minister en banktoezichthouder sneller te kunnen laten ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Zo krijgt De Nederlandsche Bank (DNB) speciale interventiemacht om banken te dwingen hun activiteiten aan te passen of te staken.
 
Spaargeld veiliger
Zodra er een bank in grote problemen raakt of failliet dreigt te gaan moeten banken hun spaaractiviteiten kunnen afschermen van risicovolle activiteiten. “Spaargeld van consumenten wordt zo veel veiliger`, aldus De Jager. Hij krijgt extra bevoegdheden om banken hiertoe te dwingen. Het moet helpen voorkomen dat gezonde delen van een bank onnodig in een faillissement worden meegezogen. Het spaardeel van een bank zou onder het nieuwe regime zelfstandig door kunnen gaan of onderdak moeten krijgen bij een andere gezonde bank.
 
Depositogarantiestelsel aangepast
Het plan voorziet ook in een Interventiewet die DNB en de minister van Financiën nieuwe bevoegdheden geeft, waaronder de mogelijkheid om instellingen die in onomkeerbare problemen zijn geraakt in concreto te scheiden. Ook wordt het depositogarantiestelsel (DGS) aangepast. Vanaf juli 2012 zullen er vooraf risicogedifferentieerde bijdragen worden geheven om een DGS-fonds te vullen. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheid van een preferente crediteurstatus voor het DGS.
 
Bron: FD, 08-07-2011

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 jul 2011

Laatst gewijzigd

11 jul 2011

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.