Het zogenaamde bankenplan ter waarborging van de financiële stabiliteit is naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de maatregelen moeten banken hun activiteiten in crisistijden snel kunnen opsplitsen.
Het behoeden voor besmetting van gezonde activiteiten, het zogeheten 'ringfencing´, maakt deel uit van een reeks wetswijzigingen om de minister en banktoezichthouder sneller te kunnen laten ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Zo krijgt De Nederlandsche Bank (DNB) speciale interventiemacht om banken te dwingen hun activiteiten aan te passen of te staken.
Spaargeld veiliger
Zodra er een bank in grote problemen raakt of failliet dreigt te gaan moeten banken hun spaaractiviteiten kunnen afschermen van risicovolle activiteiten. “Spaargeld van consumenten wordt zo veel veiliger`, aldus De Jager. Hij krijgt extra bevoegdheden om banken hiertoe te dwingen. Het moet helpen voorkomen dat gezonde delen van een bank onnodig in een faillissement worden meegezogen. Het spaardeel van een bank zou onder het nieuwe regime zelfstandig door kunnen gaan of onderdak moeten krijgen bij een andere gezonde bank.
Depositogarantiestelsel aangepast
Het plan voorziet ook in een Interventiewet die DNB en de minister van Financiën nieuwe bevoegdheden geeft, waaronder de mogelijkheid om instellingen die in onomkeerbare problemen zijn geraakt in concreto te scheiden. Ook wordt het depositogarantiestelsel (DGS) aangepast. Vanaf juli 2012 zullen er vooraf risicogedifferentieerde bijdragen worden geheven om een DGS-fonds te vullen. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheid van een preferente crediteurstatus voor het DGS.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.