Bedrijven zijn vaak onvoldoende verzekerd tegen de gevolgen van een calamiteit, zoals de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.
Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon concludeert in de whitepaper ‘Wat kunnen we leren van Moerdijk?dat organisaties ten onrechte denken met een standaard verzekeringspakket en verzekerde bedragen het risico van schade bij een eventuele calamiteit te kunnen ondervangen. ‘Een brandverzekering bijvoorbeeld dekt in de regel alleen de opruimingskosten voor de eigen verzekerde zaken. Voor dekking van de opruimingskosten van zaken die aan derden toebehoren dienen organisaties meestal een aanvullende verzekering af te sluiten.’ Ook een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet altijd alle aansprakelijkheidsrisico’s. Aon wijst erop dat de dekking voor milieuschade bij een reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven slechts zeer beperkt is. Bij een calamiteit als Moerdijk vormt juist dit een van de belangrijkste schadecomponenten.
Burger betaalt
Bedrijven doen er volgens Aon goed aan meer aandacht te besteden aan preventiebeleid en risicobeheersing. Op die manier kunnen ze hoge aansprakelijkheidsclaims of opruimingskosten voorkomen of beperken. In de whitepaper stelt Aon dat veel bedrijven een grote ramp vaak niet te boven komen. Soms gaan ze uiteindelijk failliet door hoge schadeclaims of doordat het te lang duurt om de bedrijfsactiviteiten te hervatten. Dit betekent dat de rekening grotendeels bij de overheid of de burger terechtkomt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.