MijnFintool

Nieuws

Zorgpremie mogelijk hoger

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar meer eigen vermogen aanhouden. Dat zal tot een verhoging van de premie kunnen leiden.


Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis van DNB helemaal doorberekenen in de premie, dan moet die volgend jaar per verzekerde met zo’n 40 euro stijgen. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Solvabiliteit
De solvabiliteitseis gaat, als het aan DNB ligt, omhoog van 9 procent naar 11 procent voor de basisverzekering. De verhoging betekent dat de zorgverzekeraars gezamenlijk 500 miljoen euro meer aan buffers moeten aanhouden dan nu. DNB bestrijdt dat de nieuwe eis consequenties voor de premies zal hebben. Volgens de toezichthouder hebben alle zorgverzekeraars nu al genoeg geld op de plank om aan de 11% te voldoen.

ZN
Zorgverzekeraars Nederland ziet dat anders. Hoewel het totale vermogen van de zorgverzekeraars met 7 miljard euro voldoende is, komen individuele verzekeraars bij een verhoging dicht in de buurt van de veiligheidsmarge. Zij moeten dan hun eigen vermogen mogelijk aanvullen.

Uit cijfers van de DNB blijkt dat de gemiddelde solvabiliteit van de sector in 2010 is gedaald van 228 procent van het geëiste vermogen, naar 212 procent. De solvabiliteit van twee van de vier grootste verzekeraars is in 2010 flink lager. De verzekeraars Menzis, Uvit en Zorg en Zekerheid hadden begin dit jaar minder dan twee keer de vereiste solvabiliteit.

Een verhoging van de solvabiliteisteis is volgens DNB nodig omdat de financiële risico’s voor zorgverzekeraars in 2012 toenemen. Nu worden zorgverzekeraars aan het eind van het jaar nog gecompenseerd als de totale zorgkosten hoger zijn uitgevallen dan vooraf begroot. Die nacalculatie wordt in 2012 waarschijnlijk geschrapt.

Kabinet
Het ministerie van Financiën moet uiteindelijk de knoop doorhakken. Omdat een hogere solvabiliteitseis mogelijk gevolgen heeft voor de premies, en daarmee voor de koopkracht, beslist Den Haag daarover. Het besluit wordt genomen nadat de Tweede Kamer in september heeft gedebatteerd over het afbouwen van de nacalculatie.

Bron: FD, 19-08-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 aug 2011

Laatst gewijzigd

19 aug 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1