MijnFintool

Nieuws

Weer meer provisieadvisering hypotheken

Het aantal provisiegerelateerde hypotheken neemt weer toe. Volgens De Financiële Makelaar heeft dat te maken met het feit dat de NVB blijft vasthouden aan de stelregel dat de Gedragscode leidend is boven NHG.

Volgens directeur Harry-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar lag het percentage provisieloze hypotheken tot augustus dit jaar boven de 85 procent en neemt dat percentage de laatste maand sterk af. Volgens Van Nunen is deze ontwikkeling ook zichtbaar bij intermediaire banken.

Volgens Van Nunen blijkt, met name bij de lagere koopsommen en aankopen met een verbouwing, dat adviseurs steeds vaker hun advies- en bemiddelingsnota’s niet - volledig - mee kunnen nemen in de hypotheek. "Inbreng eigen geld is noodzakelijk om de woning te kunnen kopen. De oplossing voor dit probleem lijkt gezocht te worden in 'provisieland', terwijl dit volgens de NHG-normen helemaal niet nodig is. De NVB zet een stap terug in de tijd en creëert vervolgens een ongelijk speelveld tussen intermediairs en rechtstreekse verkoop. Wanneer een consument kiest voor een adviseur die volledig netto werkt, betekent dit, dat de consument over eigen geld moet beschikken. Beschikt de consument niet over de benodigde eigen middelen, dan heeft de consument de volgende opties: geen hypotheekadvies, alleen bemiddeling (execution only), een consumptief krediet afsluiten of een hypotheek op basis van provisie. De onafhankelijke adviseur biedt door provisieloos te werken een lagere rente en een lagere premie, maar een consument die geen eigen geld heeft of wil inbrengen, zal moeten kiezen uit één van de (politiek) ongewenste alternatieven."

Volgens Van Nunen ontstaat door vast te  houden aan de Gedragscode een ongelijk speelveld tussen intermediairs en rechtstreekse verkoop door banken. "Banken rekenen veelal nog steeds 1 procent afsluitkosten, of geven daar soms een korting op. Indien geen sprake is van een verbouwing, past dit over het algemeen binnen de 106 procent norm. Echter, consumenten realiseren zich niet dat de werkelijke kosten - want dan noemen we het geen provisie meer - veel meer bedragen dan de betaalde afsluitkosten. De bankadviseur hoeft hier niet volledig open over te zijn. En een eventueel financieringsgat, als gevolg van de verbouwing, kan hij eenvoudig oplossen met een kredietfaciliteit op de betaalrekening."

Bron: De Financiele Makelaar, 08-09-2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1